Zimní polévka s mořskou štikou Nowaco
Ryby patří na náš jídelníček minimálně jednou týdně. Dochází vám nápady? Zkuste můj nový recept. Podobnou polévku jsem si oblíbila na Sicílii a zkusila jsem ji uvařit i u sebe doma. Povedlo se!
Použila jsem mraženou mořskou štiku, ale hodí se určitě i jiná ryba. Není problém použít třeba rybí filé v kostičkách, to mám moc ráda, když potřebuju uvařit nějaký rychlý oběd.
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 80 g bulvového celeru
- olivový olej
- rajčatová passata (přibližně 700 g)
- 200 ml suchého bílého vína
- 300 g nastrouhané dýně
- 500 ml rybího vývaru
- 900 g mořské štiky Nowaco
- sůl, červený pepř a citron na ochucení
- 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
- petrželka
V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájený celer. Opékejte společně dozlatova.
Zalijte bílým vínem, které prudkým varem nechejte zcela odpařit. Přidejte rajčatovou passatu, rybí vývar a nastrouhanou dýni.
Vařte 20 minut a poté rozmixujte dohladka.
Přidejte na kousky nakrájených 700 g mořské štiky a nakládaný pepř. Vařte dalších 10 minut. Mezitím si zbylou rybu nakrájejte na menší kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na trošce olivového oleje.
Polévku stále ochutnávejte a podle chuti přidejte sůl, červený pepř a citronovou šťávu.
Podávejte na talíři nebo v misce, ozdobené opečenými kousky mořské štiky, petrželkou, kouskem citronu. Ideální přílohou je čerstvá bageta nebo chléb.
Recept jsem připravovala pro značku Nowaco.
Jejich mražené výrobky určitě dobře znáte a já je ve své kuchyni používám často, i mimo spolupráci 🙂 Takže moc děkuji za oslovení.