fbpx
Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Recepty

Zimní kokosový dort s malinami

Tenhle dort není zimní proto, že ho můžete péct jen v zimě. Ale prostě vypadá jako zasněžený. „Sněhové“ koule jsou moje oblíbené kuličky Raffaello, které jsem doplnila malinami.

Když se budete držet mého receptu, nemůže se nic pokazit. Pěkně našlehaný sníh, opatrně vmíchaná mouka a žloutkový krém do sněhu, neotevírat troubu. Jednoduché kroky, které když dodržíte, budete mít nádherný dort. 

Nebojte se dort dozdobit i jiným ovocem nebo klidně trochou čokolády. Ta se ke kokosu také výborně hodí. Na narozeniny do dortu přidejte svíčky.

Potřebujete

na korpus

  • 6 vajec
  • 12 lžic horké vody
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka
  • 50 g strouhaného kokosu

na krém

  • 750 g mascarpone
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného kokosu
  • cukr moučka podle chuti

na dokončení dortu

  • 400 g čerstvých malin
  • 20 kousků kokosových kuliček Raffaello

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Od množství polohrubé mouky odečtěte 50 g, které nahradíte kokosem. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody.

Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou a kokosem vmíchávejte do pěny.

Těsto na piškot nalijte rozevírací dortové formy o průměru 24 cm. Dort bude menší, ale vysoký. Formu vyložte pečícím papírem a to tak, že nejprve vystřihnete z papíru kolo, které dáte na dno. Poté pruh, kterým obložíte okraje. Pruh by měl být jednou tak vysoký jako forma, protože těsto hodně nabere objem.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Nechejte úplně vychladnout, ideálně pečte den předem.

Připravte si krém. Mascarpone a smetanu vyšlehejte v robotu se šlehací metlou. Ochuťte cukrem a přidejte kokos. Důkladně prošlehejte.

Korpus prokrojte alespoň třikrát, čtyřikrát. Jednotlivá patra promažte krémem a do krému zasaďte maliny. Část malin si nechejte na ozdobu dortu. Patra naskládejte na sebe. Dort pomažte zbylým kréme po celém povrchu. Krém můžete buď dokonale uhladit nebo do něj udělat ozdobné vrypy. 

Dort ozdobte Raffaello kuličkami a malinami. Skladujte v lednici.

Nákupní seznam

Kokos si kupte na eshopu Zdravé ořechy.

Mascarpone mám nejraději z Lidlu.