
Zavinuté rohlíčky se švestkami a jablky
Miluji podzim. Každý rok si naplno užívám léto a když se blíží ke konci, tak už se těším až přijde podzimní relax. Začnu zapalovat svíčky po celém domě, utrácet čas u televize, více číst knížky, hrát s dětmi společenské hry, kterých máme plnou skříň. A chodit na hřiby, na masáže a do sauny 😀
Na podzim mám pocit, že se čas zastavil. Den je tak nějak delší, večery jsou poklidné a já stíhám více věcí. Také mám mnohem více času na vaření a pečení. A tak vznikají dobroty, jako jsou dnešní rohlíčky. S podzimním ovocem. Mými oblíbenými švestkami a výtečnými jablky.
Potřebujeme
- 800 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 g Hery máslová příchuť
- 150 g cukru krupice
- 350 ml vlažné vody
- 2 vejce
- špetka soli
- švestky, jablka nebo džem
- podle chuti oříšky a skořice
Mouku smíchejte s droždím. Přidejte cukr, vejce, měkkou Heru a špetku soli. Nakonec přilijte vlažnou vodu.
Těsto zpracujte v robotu nebo ručně. Bude hladké a nelepivé.
Nechejte hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií.
Vykynuté těsto vyklopte na vál posypaný mouku. Rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte tenký obdelník, zhruba 15 x 45 cm velký. Rádýlkem rozdělte na trojúhelníky, po celé jeho délce.
Na širokou stranu trojúhelníku položte kousek ovoce – švestku, jablko, hrušku. V létě klidně maliny, jahody. Místo čerstvé ovoce můžete použít i džem. Ten namažte po celém trojúhelníku, půl cm od kraje po celém obvodu nechejte suchý.
Kdo miluje ořechy a skořici, může povrch trojúhelníčků lehce posypat skořicovým cukrem nebo nasekanými ořechy.
Zatočte do tvaru rohlíčku. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 20 – 25 minut. Rohlíčky krásně zezlátnou.
Nechejte vychladnut, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly a Pečení je radost.