Recepty,  Snídaně,  Testování

Výživná avokádová snídaně v jednom Ingenio hrnci

Už je to dost dlouho, co jsme si s mým Panem Božským oblíbili ke snídani avokádo. S chutí dělám avokádovou pomazánku, míchaná vajíčka k tomu avokádo, omeletu a do ní zavřu kousky avokáda. Nebo obložené bagety s avokádem. Nápadů je pořád dost.

Ale teď se mi povedla naprostá pecka. Inspirovala mě kamarádka Darina, která zapékala avokádo se šunkou nebo vejcem. Ale vždycky tak, že rozpůlila avokádo, vyndala pecku a do díry po ní dala vybrané suroviny. Já jsem koupila nějaké “super” avokádo, že pecka, ta mrcha, nešla ven. Takže místo dvou krásných polovin avokáda jsem měla rozmačkanou potvoru.

Tak nic, že. Avokádo přeci nevyhodím jen proto, že není fotogenické. Hlavně, měla jsem už připravený zbytek receptu, který jsem chtěla na snídani uvařit. No a před sebou výzvu, slíbila jsem připravit recepty pro mou oblíbenou sadu nádobí Ingenio od Tefalu. Určitě ho znáte. Sada hrnců, pánviček, bez rukojeti. Ta je zvlášť a můžete ji nacvaknout a zase odcvaknout, jak potřebujete. Výhody jsou jasné. Lépe se myje v myčce a nádobí můžete používat jak na plotně, tak v troubě. Navíc po vychladnutí můžete hrnec přikrýt plastovou poklicí a uskladnit jídlo v lednici. Miluju Tefal a miluju jejich heslo, že “chytré věci nenahradíš”. A je to pravda.

Bez mučení přiznávám i to, že mě baví spolupracovat s lidmi, které jsem okolo značky Tefal poznala.

Proto…tradááá….recept na luxusní snídani. Pro dva nebo pro čtyři. Podle toho jak velký hlad máte 🙂

Potřebujete

  • 2 avokáda
  • 4 vejce
  • 250 g cherry rajčat
  • 200 g kvalitní šunky (já vybírám v Krásnu)
  • 1 svazek jarní cibulky (4 – 5 kousků)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • kousek másla
  • sůl
  • pepř

a k tomu…

  • když chcete, tak pečivo
  • nebo kousek oblíbených sýrů

Papriku nakrájejte na kousky – libovolné. Tvar, který jí dáte není extra důležitý. Jarní cibulku podobně jako vidíte na fotce. Cherry rajčata nechejte vcelku. Šunku nakrájejte na plátky. Avokádo (neboli kvokádo, jak říkáme u nás doma) rozpulte, vydloubněte pecku (třeba vám to půjde líp než dnes mě), sloupněte slupku a nakrájejte na pásky.

Troubu si předehřejte na 165 – 170 °C.

Ve velkém, nižším Ingenio hrnci rozehřejte kousek másla. Můžete i s kapkou oleje. Na tuk vsypejte papriky a jarní cibulku. Chvilku opékejte. Já opékám naprudko, aby paprika i jarní cibulka začaly chytat místy lehce dohněda. Nespálit!!! Až najdete pár hnědých míst, přidejte cherry rajčata a kvokádo. Pardon, avokádo. Promíchejte, osolte, opepřete, sundejte z plotny.

Posypejte nakrájenou šunkou. Tu můžete do zeleninové směsi vmíchat nebo ji nechat na povrchu. Je to fuk a je to na vás.

Přichází chvíle našeho oblíbeného vajíčka. Do hrnce vyklepněte všechny čtyři. Pěkně a co nejvíce pravidelně vám to jde. Kdybyste obsah měli dělit na čtyři díly, tak ať je to spravedlivé. Osolit, opepřit všechna vajíčka.

Nahoru můžete ještě posypat kroužky ze zelené části jarní cibulky. Můžete, nemusíte.

Šup s hrncem do trouby. Pěkně pohodlně, protože hrnec má pěknou úchytku. Položte hrnec na rošt vyhřáté trouby a úchytku odcvakněte.

Troubu zavřete.

Pečte zhruba 15 minut. Hlídejte obsah hrnce. Vyndejte v okamžiku, kdy budou vajíčka vypadat tak, jak máte rádi. S tekutým nebo pevným žloutkem.

Podávejte s čím a jak chcete. Klidně ještě horký obsah hrnce posypejte nastrouhaným sýrem, sýr můžete podávat i k tomu. Nebo kousek perfektního domácího pečiva? Kváskový chléb nebo bagetu?

Dobrou chuť a dobré ráno přeje Elly.

Spolupráce se značkou Tefal