Hlavní jídla,  Jaro,  Recepty,  Saláty,  Sezóna

Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou

jarnisalat1

Na jaře jsou louky plné jedlé krásy. Začne to medvědím česnekem, kopřivami a pokračují sedmikrásky, fialky, pampelišky…

To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.

Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát a nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.

Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to 🙂

Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.

jarnisalat2

Potřebujeme

  • 3 mrkve
  • 250 g drobných těstovin (já jsem použila ditalini rigati)
  • sůl
  • kousek másla
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g rukoly
  • 150 g cherry rajčátek
  • 2 hrsti mladých pampeliškových listů
  • hrst sedmikráskových květů

Těstoviny dejte uvařit do osolené vody. Na skus. Mrkev oloupejte a škrabkou naloupejte tenké plátky.

jarnisalat4

V kastrolku si rozpusťte kousek másla (asi 1 – 2 lžíce) a vsypejte mrkev. Poduste, asi pět, sedm minut. Mrkev pěkně změkne. Stáhněte z plotny a přidejte omyté pampeliškové listy.

jarnisala9

Uvařené, scezené těstoviny, dejte do mísy. Přidejte mrkev s pampeliškovými listy, nakrájená rajčátka, omytou a osušenou rukolu a natrhanou mozzarellu. Smíchejte, dokud jsou těstoviny ještě teplé. Mozzarella se lehce rozpustí.

jarnisalat3

Nakonec dejte sedmikráskové květy. Promíchejte a podávejte. Salát může být klidně vlažný, ale i studený.

jarnisalat5

Dobrou chuť přeje Elly.

jarnisalat6