fbpx
Oslavy,  Ostatní,  Párty,  Předkrmy,  Recepty

Výborná lososová fáš s čerstvým špenátem

DSC_3462
Jednoduché recepty, které ve výsledku vypadají luxusně. To opravdu miluji. Třeba dnešní lososová fáš. Nadýchaná a jemná, v kabátku ze zelených špenátových listů. Můžete ji podávat k salátu, jako předkrm nebo s kouskem pečiva jako chutnou a lehkou večeři. Výborně chutná se sklenkou bílého nebo růžového vína. A díky vaření ve formičce vypadá naprosto nádherně.

DSC_3459

Fáš je směs mletého masa, velice jemná, doplněná vejci, případně trochou smetany, houskou, bylinkami. Můžete jí plnit různé masové rolády, ale také uvařit ve formě a podávat jako samostatné jídlo.

Já jsem zvolila vaření ve formičce a při servírování doplnila baby špenátem a mungo klíčky. Výborné chuti doplnila sladkokyselá citrusová omáčka. Teď už jen křupavá bagetka nebo jiné oblíbené pečivo. A máte na stole skvělou večeři, jako my. Nebo také předkrm, kterým opravdu ohromíte.

Můžete podávat teplé i studené, záleží na vaší chuti. My jsme zkoušeli obě varianty a nedokáži se rozhodnout, která byla lepší.

DSC_3458 (1)

Potřebujeme

  • 300 g čerstvého lososa bez kůže
  • 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a bílý pepř
  • 1 bílek
  • 150 ml smetany na šlehání
  • baby špenát

Lososa nakrájejte na menší kousky, přidejte kopr, sůl a pepř.

DSC_3367

Tuto směs dejte do nádoby se sekacím nožem. Ideálně do té, která se dodává k ponorným mixérům. Rozmixujete na jemnou směs – fáš. Až je směs hladká, přidejte smetanu a bílek.

Ještě několikrát zmáčkněte, až se směs promíchá.

DSC_3368

Připravte si kousky potravinářské folie. Na ty položte nerezové tvořítko, které vystelete špenátovými listy a naplníte lososovou fáší. Snažte se malou lžičkou utlačit. Nahoře zase překryjte špenátem. Celou nerezovou formičku zavřete do folie, kterou pořádně utáhnete. Ideálně by spoj měl být nahoře, ať do formičky nevnikne voda.

Připravte si vodní lázeň. Do širokého hrnce dejte pařáček. Na něj položte připravená tvořítka s fáší. Opatrně nalijte vodu tak, aby dosahovala maximálně do poloviny výšky formičky.

Nyní zapněte plotnu, určitě ne naplno. Fáš se musí pošírovat, teplota vody musí být okolo 80 – 85 °C. Takto „vařte“ asi půl hodiny.

Po uvaření vyndejte z vody a nechejte vychladnout. Poté vyklopte z tvořítek, nakrájejte na plátky a podávejte. Tato fáš bude ještě teplá. Můžete nechat také vychladnout při pokojové teplotě a poté ještě zachladit v lednici a podávat studenou.

DSC_3369

Servírování záleží na vás. Fáš se dá použít i na raut, kde můžete na jeden velký talíř vyskládat všechny plátky fáše, ozdobit třeba kaviárem, plátky citronu a koprem.

DSC_3451

Ke snídani můžete fáš podávat s plátky uvařeného vejce, na večeři třeba se špenátovým salátem jako my.

DSC_3456

Dobrou chuť přeje Elly.