Hlavní jídla,  Recepty

Velice pomalu pečená selečí plec s jablky a cibulí

Když mám možnost přinést do své kuchyně takovou lahůdku jako je selečí plec, nezaváhám. A už vymýšlím, co s ní. Nemůže to být jen tak něco obyčejného a tak sáhnu po zaručené úspěchu. Pomalé, velice pomalé pečení. Mám pocit, že tuhle úpravu masa v poslední době používám velice často. Večer, než jdeme spát, dáme do trouby litinový hrnec s masem, troubu zapnu na 100 až 120 °C a nechám ji pěkně hřát celou noc.

Ráno je maso většinou hotové, takže jen dopeču nebo ohřeju před obědem. Maso je křehké, měkké, šťavnaté. Nemůžu se téhle úpravy nabažit.

A hlavně, velké plus pro zaměstnanou matku na rodičáku, takovéto vaření je téměř bez práce.

Potřebujete

  • 1 kg selečí plece s kůží
  • 2 – 3 lžičky soli
  • černý pepř
  • 2 lžičky kmínu
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kremžské hořčice

k tomu

Selečí plec omyjte, osušte a okořeňte zvoleným kořením, česnekem, hořčicí a osolte. Kdo více solí, použije 3 lžičky, kdo méně, stačí dvě.

Ideální je, když všechno koření, včetně česneku, hořčice a solí smícháte dohromady a důkladně ze všech stran vmasírujete do masa. Klidně nechejte pár hodin odležet v lednici, i přes noc.

Večer před obědem dejte plec do pekáče. Přiklopte víkem a podlijte 1 dcl vody. Dejte do trouby vyhřáté na 90 °C. Pečte celou noc, 10 hodin.

Ráno zvyšte teplotu na 130 °C a pečte další 3 hodiny. Poté odkryjte poklici a dopékejte na 160 °C, dokud maso nedostane pěknou barvu, trvá to zhruba další hodinku. Přitom přelévejte maso výpekem, klidně co deset minut.

Když už maso vypadá, že bude dopečené, připravte si jablka s cibulí.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka, jablka na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj opékat jablka spolu s cibulí. Pěkně dozlatova. Až jsou měkká a zlatavá, zastříkněte je trochou balzamikového octu (stačí jedna lžička), osolte špetkou soli a přidejte lžičku cukru. Promíchejte a ještě nechejte pět minut, až cukr lehce zkaramelizuje. Podáváte k masu.

Ideální příloha jsou brambory, kroupy nebo čerstvý chléb.