fbpx
Dezerty,  Hlavní jídla,  Recepty

Tvarohové noky s ovocnou omáčkou

img_0913

Nepotřebujete čerstvé jahody. Můžete použít jakékoliv ovoce. Klidně i mražené.

Já tyhle noky miluju! A je úplně jedno jestli na omáčku k nim použijeme jahody ze zahrádky, borůvky z lesa nebo švestky ze sadu mých rodičů. Nadýchané noky jsou prostě dokonalé!!! A ovoce jim dodá jen tu správnou tečku na závěr.

Nezoufejte, že sezona čerstvého ovoce už pomalu skončila. Někde najdete ještě dozrávající ostružiny i švestky. A až bude nejhůř, tak si vytáhněte sáček mražených malin a nechejte se chvíli unášet vzpomínkami na léto.

img_0907

Potřebujeme

  • 500 g tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 300 g hrubé krupice
  • špetka soli
  • jahody
  • trocha cukru
  • smetana

Tvaroh, mléko, špetku soli a hrubou krupici smícháme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k tvarohové směsi. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do zbytku surovin.

Do širokého hrnce dáme vodu, kterou osolíme špetkou soli a přivedeme k varu. Pomocí dvou lžic odkrajujeme kousky těsta, ze kterých tvarujeme noky. Ty házíme do vroucí vody a vaříme asi 4 až 5 minut. Hotové noky plavou na povrchu.

Scedíme a podáváme přelité jahodovou omáčkou. Díky bílkovému sněhu jsou noky krásně nadýchané, jakoby pěnové.

Tu vyrobíme jednoduše. Jahody nakrájíme na kousky, vsypeme do hrnce, trochu ocukrujeme a chvíli povaříme. Přidáme smetanu. Tuto směs můžeme podávat s většími kousky jahod, nebo rozmixovat.
Můžeme si připravit také studenou omáčku. Jahody se smetanou a trochou cukru pouze rozmačkat, nevařit.

Dobrou chuť přeje Elly.