Hlavní jídla,  Recepty

Tuňákový steak se zeleným chřestem a holandskou omáčkou

Jeden recept na kombinaci tuňákového steaku a zeleného chřestu už na blogu máte. Jen jsem jako přílohu zvolila brambory a tentokrát jsem je vyměnila za holandskou omáčku. Je to dost tradiční, tahle kombinace. Protože prostě výborně funguje a nejsou to žádné složitosti.

K jídlu jsem si vybrala Veltlínské zelené od Vinselekt Michlovský, z řady Latitude 49.

Latitude 49

Členitost a různorodost půd společně s klimatickými podmínkami 49. rovnoběžky dodávají vínům nezaměnitelný charakter Jižní Moravy.

Území podél 49. rovnoběžky je produkčně nejseverněji položenou vinařskou lokalitou střední Evropy. Hrozny zde dozrávají střídavě pod vlivy atlantického i vnitrozemského klimatu. Vlhčí a svěží vzduch proudící od Atlantického oceánu zpomaluje sice zrání hroznů, přispívá však zároveň k lepší tvorbě něžných aromatických a jemných kořenitých látek. Rovněž i půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převládají převážně půdy sprašové, běžně jsou ale i kamenité, hlinitopísčité.

Potřebujete

  • 4 steaky z tuňáka
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý kampotský pepř
  • svazek zeleného chřestu (cca 500 g)
  • kousek másla

na holandskou omáčku

  • 3 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína (Veltlínské zelené)
  • 1 lžička hořčice
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla

Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte minutu z každé strany.

Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.

Holandská omáčka

Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.

Vyšlehejte krásnou omáčku.

Tou přelijte chřest. Ideální příloha? Vařené brambory.

Podávejte s vychlazeným bílým vínem Vinselekt Michlovský Veltlínské zelené.

Nákupní seznam

Víno na tento recept je od Vinselekt Michlovský.
Hořcici používám od značky Avokádo.
Pepř ten nejlepší na světě od Pepper Field.
Tuňáka vyzkoušejte od Boxxi.