fbpx
Dezerty,  Recepty

Rebarborový koláč s tvarohem a chia semínky

Když mi na zahrádce, v rohu pod stromy vyrazí první stonky rebarbory, tak už se nemůžu dočkat pečení. Vytahuji stonky skoro očima, aby byly co nejdříve vysoké a připravené k utrhnutí. Ano, rebarbora by se ze záhonku neměla odřezávat, ale opatrně vytrhnout. A vždycky byste měli nějaký stvol nechat.

Jako dítě jsem ji trhala u rodičů na zahradě a jedla syrovou. Fuj. Protože syrová je dost kyselá. Nechápu, co jsem na ní měla 🙂 Ale když jsme mohli jíst šťovík…asi divné dětské chutě.

Chia semínka, která jsme přidali do dnešního dezertu na sebe vážou vodu, kterou potom zásobují váš organismus. Mají v sobě řadu užitečných látek. A kromě toho mají v tomhle dezertu důležitou funkci. V okamžiku, kdy do sebe nasají vlhkost z tvarohu, zvětší svůj objem a pomohou celý dezert zpevnit.

U rebarbory připomeňme především to, že je potřeba ji před použitím důkladně oloupat. Jinak vám budou při jídle vadit vlákna, která tvoří její „slupku“. Rebarbora je kyselá, proto je vhodné ji při tepelné úpravě osladit. Podle chuti.

Potřebujeme

korpus

  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy

náplň

  • 4 stonky rebarbory
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • voda podle potřeby
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • med podle chuti

Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. To dejte do mikrotenového sáčku, na hodinu do lednice.

Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali máslem. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet.

Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.

Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto.

Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.

Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.

Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.

Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru.

Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyly na objemu.

Dobrou chuť přeje Elly.