fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Tortilla plná chutí. To je mexické burrito se zeleninou z mé zahrádky.

Na mexickou kuchyni si ráda zajdu do restaurace, ale také ji ráda vařím. Nejčastěji jsou u nás na talíři tortilly, nachos, tacos a burrito. Jenže mexická kuchyně je plná barev a chutí, takže její nabídka je rozhodně pestřejší. Každý region má své typické jídlo, které stojí za ochutnání.

Mexická kuchyně je taky plná výrazného koření, spousty kukuřice (a kukuřičné mouky), rajčat, paprik, fazolí, avokáda, chilli. Oblíbené jsou tady nejrůznější omáčky, snad ta nejznámější je salsa verde ze zelených rajčat a samozřejmě taky guacamole, ze zralého avokáda. Ta patří mezi naše favority.

Když jsem si měla vybrat jeden mexický recept, který připravím, měla jsem hned jasno. Burrito totiž miluju. A zahradu mám ještě pořád plnou zralých rajčat a paprik. Takže jasná volba, velice svěží oběd a nadšení celé rodiny.

Potřebujete

  • 1 balení Santa Maria Tortillas
  • 700 g mletého hovězího masa (vyzkoušejte veganskou alternativu z Kauflandu K-take it veggie)
  • 1 velká cibule
  • sůl podle chuti
  • koření Burrito Santa Maria
  • 1 sklenice Chunky Wrap Salsa
  • 500  g rajčatové passaty
  • 4 jarní cibulky
  • 300 g čerstvých rajčat
  • 2 velké papriky (ideálně různé barvy)
  • 100 g mražené kukuřice
  • 200 g vařených fazolí
  • 200 g tvrdého sýra
  • slunečnicový olej

Připravte si velkou pánev, ve které rozehřejte 4 lžíce oleje. Dejte na něj opékat nahrubo nakrájenou cibuli a po 5 minutách i maso nebo jeho alternativu K-take it veggie. Okořeňte celým sáčkem koření Burrito. Promíchejte a společně opékejte dokud maso nezmění barvu. Ochutnejte a podle potřeby můžete ještě osolit.

Zalijte omáčkou Chunky Wrap Salsa a rajčatovou passatou. Společně nechejte 10 minut probublávat. Přidejte kukuřici i fazole, prohřejte dalších 5 minut.

Mezitím nakrájejte na malé kousky papriky i rajčata. Cibulku na kolečka, bílé i zelené části. Všechno vmíchejte do směsi na pánvi.

Tortilly nahřejte na pánvi, v mikrovlnce nebo v troubě, podle návodu na obalu. Navrstvěte na ně masovou směs, zasypejte nastrouhaným sýrem a pevně zamotejte. Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

K-take it veggie

V roce 2016 uvedl Kaufland první produkty vlastní značky rostlinných produktů K-take it veggie a sortiment neustále rozšiřuje. Nabídka zahrnuje rostlinné alternativy mléka, smetany, jogurtů, pomazánek, uzenin a také polotovary a hotová jídla. Většina produktů je bio a jejich kvalitu potvrzuje i řada získaných ocenění. Například v loňském roce se Veggiegurt umístil na přední příčce v testování spotřebitelského časopisu dTest. Posledními novinkami jsou veganské mleté a burger. Oba produkty mají vysoký obsah bílkovin a jsou vyrobeny na bázi hrachové bílkoviny. Skvěle se hodí na gril, ale i vaření nebo pečení.

I když jsme doma všichni konzumenti masa, tak jsem tuhle alternativu vyzkoušela moc ráda. Protože maso opravdu nemusíme mít na talíři každý den. A zrovna veganské mleté K-take it veggie je do podobných jídel jako je to dnešní Mexiko nebo do boloňské omáčky, jako dělané. Takže pokud se masu vyhýbáte nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, najdete ve svém Kauflandu.