Hlavní jídla,  Recepty

Tip na rychlý oběd: Holandský řízek

Tak jednoduché a tak moc dobré. Máte rádi holandský řízek? Já ho miluju!

DSC_2526

Když jsem v jakékoliv práci nebo ve škole chodila na obědy, vždycky jsem se nemohla dočkat oběda v den, kdy se na jídelníčku objevil holandský řízek. Většinou s bramborovou kaší. Zbožňuji jak je maso uvnitř šťavnaté a spojené s nastrouhaným sýrem. Varuji dietáře a ty, co ještě pořád po vánočních oslavách odlehčují. Tohle není jídlo pro vás 🙂 (pssst….pro NÁS….taky jsem teď ukrutně zdravě se stravující)

Ideální na jeho přípravu je totiž vepřový bůček. Takže nic moc light. A tučný sýr :-)) Používám goudu, jednoduše proto, že je to náš nejoblíbenější “obyčejný” sýr.

Potřebujeme

  • vepřový bůček – může být i s kůží a kostí, po ořezání masa by vám mělo zbýt 500 g masa
  • 250 g nastrouhané goudy
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • nasekaná zelená petrželová nať

na obalení

  • hladká mouka
  • vejce
  • jemná strouhanka

Postup

Maso z bůčku je na holandský řízek ideální, protože je dostatečně tučné a zároveň dostatečně masové. A nám se na sekaném řízku líbí právě jak je šťavnatý. Kdo koupil bůček i s kůží a kostí, tak kůži odřeže a kosti vyřeže. Je to snadné a netrvá to ani dlouho. Nezapomeňte z kůže seškrábnout tuk, budeme ho potřebovat.

Maso namelte na masovém mlýnku. Goudu nastrouhejte nahrubo. Proč nahrubo? Aby v řízku zůstaly kousky sýra. Hezky to vypadá a dobře to chutná. Někdo dokonce sýr krájí na malé kostičky. Taky můžete, ale je to samozřejmě pracnější 🙂

Sýr a maso spolu dejte do misky. Přidejte vejce, petrželku a ochuťte pepřem a solí. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný dost.

Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbenátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké přesně tak jak potřebujete. Obalte v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.

Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.

Ideální příloha, jak jsem napsala už na začátku, je bramborová kaše. Pěkně jemná, smetanová, posypaná dozlatova osmahnutou cibulkou. Naše děti k holandskému řízku milují naložené okurky. A my dospělí vlastně taky 🙂

Dobrou chuť přeje Elly.