Hlavní jídla,  Recepty

Růžičková kapusta zapečená s ořechy

Kapusta patřila dlouho dobu mezi má neoblíbená jídla. Než jsem si ji postupně zamilovala. Díky svému muži.

DSC_8363


Ten ji totiž miluje. Ve všech možných úpravách, jako hlavní jídlo, polévku i přílohu. Růžičkovou i hlávkovou. Právě proto jsem ji postupně začala zařazovat do svého jídelníčku. A vyšlo to. Už pár let patří mezi mé oblíbené zeleniny a pravidelně se objevuje na našem jídelníčků.

Dnešní recept je jednou z nejoblíbenějších úprav růžičkové kapusty v naší rodině. Když nemáme chuť na maso, tak skvěle vystačí jako hlavní chod. Když k ní přidáte kousek kuřecího masa nebo ryby, bude skvělou přílohou.

Potřebujeme

  • pytlík růžičkové kapusty
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 50–100 g sýra s modrou plísní
  • 200 ml smetany
  • 1 šalotku
  • 1 hrnek jemné strouhanky z bílého pečiva
  • 1 hrnek oblíbeného sýra – výborný je ementál, gouda
  • máslo

Postup

Růžičkovou kapustu očistíme, zbavíme nehezkých lístků a každou překrojíme napůl. Naskládáme do pekáčku, který můžeme zlehka vymazat máslem.

DSC_8340
V hrnci na plotně si připravíme omáčku, na zalití kapusty. Na kousku másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku.

DSC_8342

Přidáme nasekané ořechy, které jen lehce opražíme (asi dvě minutky).

DSC_8339

Zalijeme smetanou, přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Do smetany nalámeme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Tou to omáčkou zalijeme připravené kapusty.

DSC_8347

Pečeme asi 15 minut. Doba pečení záleží na tom, jestli chcete mít kapusty více nebo méně upečené, tvrdší nebo více rozvařené. Po této době smícháme strouhanku a najemno nastrouhaný sýr a touto směsí kapustičky zasypeme. Ještě pečeme, dokud se povrch nespeče a nezezlátne.

DSC_8352

Tyto kapustičky jsou vynikající příloha třeba k masu nebo jen tak samotné. My si je rádi dáváme k přírodním kuřecích prsům.