
Středomořský salát s cizrnou, kozím sýrem a zeleninou
Tak jak mám své oblíbené olivové oleje, tak mám i své oblíbené octy. Jsou to octy, které se vyrábějí kousek od nás, v Bzenci. Bzenec teda ráda nemám vůbec, protože tam mají „super“ fotbalový tým, který místo toho, aby si výsledky ukopal, tak si je kupuje u rozhodčích. Čau hoši 🙂 Do receptu to nepatří, ale musela jsem. Protože jsem se tam fakt vytočila 🙂
Noo…každopádně Bzenecké octy, to je jiná liga. Ta první, řekla bych 🙂 Spolupráce s nimi mě těší už několik let. Ráda vymýšlím nové recepty, do kterých ocet můžete použít. To mě fakt baví. Spoustu inspirace i od jiných blogerů pak najdete na webu Milujeme ocet.
Já pro vás dnes mám recept, který jsem připravovala vloni. Na jeden moc osvěžující salát.
Potřebujete
- 200 g kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait
- 300 g černých oliv
- 300 g sterilované cizrny
- 300 g cherry rajčat
- 1 salátová okurka
- 4 jarní cibulky, včetně zelené nati
- 1 svazek zelené petrželové nati
zálivka
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
- sůl
- čerstvě mletý černý kampotský pepř Pepper Field
Podle velikosti cherry rajčat je buď nechejte vcelku (ta úplně pidi) nebo nakrájejte na poloviny. Okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, včetně zelené nati. Zelenou petrželku nasekejte nahrubo.
Všechny suroviny dejte do salátové mísy. Ideální, a na pohled velice hezké je, když suroviny rozdělíte do mísy na výseče. Salát pak smíchejte až těsně před servírováním.
Z olivového oleje, bílého vinného octa, soli a čerstvě drceného nebo mletého černého pepře umíchejte zálivku. Ideálně metličkou.
Touto zálivkou přelijte suroviny v míse a promíchejte.
Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.