Grilování,  Hlavní jídla,  Recepty

Letní oběd z grilu: Grilovaný pstruh, polenta a zelenina

Nápad na grilovanou polentu jsem odkoukala od svého šéfa z magazínu Žena-in.cz, Radka. Pak jsem s ním vyhrála Prostřeno a teď ho tady propašuju i vám 🙂 Chcete? Protože grilovaná polenta je geniální jídlo. Já mám vůbec polentu dost ráda.

Polenta je kukuřičná krupice, která se s oblibou používá v italské kuchyni. Nejčastěji jako příloha v podobě kaše. Já ji mám ráda právě grilovanou, což není až tak tradiční. Většinou v kuchyni nemám moc času, jak už všichni víte, a tak při běžném vaření preferuji polentu instantní. Je hotová za pět minut a chutná parádně.

Na klasickou polentu, která není instatní, si připravte necelou hodinu na sporáku. Nemusíte ji během tohoto času nějak extra míchat, ale maličko hlídat ano. Používám ji jen občas. Jemnou polentu na kaši, hrubou polentu v případě, že se chystám na přílohu, o které vám dnes chci napsat. Když chci polentu grilovat, zapékat nebo z ní dělat placičky a smažit.

K polentě ryba (z grilu, jak jinak) a zelenina, kterou jsem připravila na plotýnce našeho nového plynového grilu. Ta mě teda baví čím dál více. Najdete ho TADY. Vyberte si podle svého vkusu 🙂 Po značce Campingaz jsem toužila už dlouho a jsem ráda, že díky spolupráci s webem Grilykrby.cz to konečně vyšlo 🙂

Protože u nás doma se vaření v létě velice často odehrává venku. Na terase. Teď navíc plánujeme nově velkou část terasy zastřešit a to se pak domů ani nedostaneme 🙂

Grilovaná polenta

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 400 g instantní polenty
  • sůl
  • čerstvě mletý černý kampotský pepř
  • nastrouhaná kúra z 1 citronu
  • šťáva z 1 citronu
  • čerstvé bylinky, chcete-li
  • 3 stonky jarní cibulky (nepovinně)

Uvařte vývar, do vroucího vývaru za stálého míchání pomalu přisypávejte polentu. Když polenta zhoustne, odstavte z plamene. Přidejte nakrájenou cibulku, bylinky, kůru a šťávu z citronu, sůl a pepř. Buď podávejte hned jako kaši, nebo jako my – přendejte do vymaštěného pekáčku, uhlaďte a nechte vystydnout. Po vystydnutí dejte pekáček do ledničky. Já griluju až druhý den.

Polenta pěkně zatuhne, budete ji moci krájet buď na kostičky, nebo na plátky, které následně můžete také grilovat nebo osmažit na velmi malé vrstvě oleje. Získá tak křupavou kůrku, vevnitř bude hezky vláčná. Citron jí dodá zajímavou chuť, která se k rybě hodí.

MŮJ TIP

Vynechejte citron a přidejte do polenty černá sezamová semínka. Tuhle úpravu mám ráda tehdy, když grilujeme rybu trochu po “asijsku”

Grilovaná ryba

Tady vám nebudu moc radit. Já ráda griluju pstruhy a ochutím je jen solí, pepřem, případně česnekem, kmínem, tymiánem. Grilujeme buď celé ryby nebo filety. Podle toho co koupím a taky na co máme chuť.

Když grilujete celou rybu, tak je super do ní vložit čerstvé bylinky. Krásně rybu provoní.

Zelenina

Jak už jsem psala výše, zeleninu dělám na boční plotně plynového grilu. Nemáte-li, musíte si ji připravit doma na plotně.

Do pánvičky dejte trochu oleje. Na něj vsypejte na plátky nakrájenou mrkev. Opékejte 5 minut a přidejte kousky rajčat, na plátky nakrájený celer a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Ochuťte solí, pepřem. Opékejte. Začne to šíleně vonět! Fakt tuhle zeleninu miluju!!!

Sundejte z plotny.

A podávejte pěkně společně. Grilovanou polentu, rybu a tuhle boží zeleninu. Vše zhusta posypejte koriandrem.

Dobrou chuť přeje Elly.