Polévky,  Recepty,  Život s dětmi

Snadná rajská polévka s červenou čočkou

IMG_20190101_143152.jpg (132 KB)

Silvestry trávíme už pravidelně tím nejhezčím způsobem, jaký si dovedu představit. U bohyně Lenky a její rodiny, v Doubravách. Silvestrovská tradice je tady neměnná. V deset ráno vyrážíme společně s dalšími nadšenci na výšlap.

Cíl cesty je myslivecká chata v lese, vzdálená asi tři kilometry od Doubrav. Výstup byl tentokrát trochu dobrodrůžo. Žofinku jsem měla pěkně pohodlně usazenou v nosítku Tula , což bylo fakt super, protože tenhle terén bych s kočárkem nedala. I když ten náš toho zvládne hodně. Našemu vrchnímu horskému vůdci Zdeňovi nedošlo, že nás po cestě čeká trochu hluboká rokle 😀 A tak to bylo zajímavé, jak s Tulou slézt dolů a vylézt nahoru. Můj pan Božský a Lenčin Zdeňa mi však byli oporou a všechno jsme zvládli na jedničku…

U chaty je vybudováno parádní posezení, s ohništěm. Tady si každý rok připravujeme nealko punč. Ten je fakt výborný!!!

A opékáme buřty…

Každý připraví něco dobrého na zakousnutí. Něco upečeného, pěkně vyuzený bůček, něco sladkého, cukroví a různé jiné dobroty.

A pak se vypravíme domů, kde se ohřejeme a hodujeme doma 🙂 Jsem ráda, že přelom roku trávíme právě tady, s Mastešema a jejich smečkou psů 🙂 Jsem prostě ráda, že se máme 🙂
Tentokrát vařila Lenka naprosto perfektní novoroční čočkovou polévku. Je to jejich rodinná oblíbená a mě vyhovuje, že je z červené čočky, která nenadýmá. To při kojení fakt ocením.
Červená čočka je rychle uvařená a také velice zdravá.

Potřebujete

  • 750 ml kvalitního rajčatového pyré
  • 300 g červené čočky Menu Gold
  • sůl
  • růžový pepř
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • trocha slunečnicového oleje
  • podle chuti trocha třtinového cukru

IMG_20190101_143132.jpg (84 KB)

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte, rozmáčkněte bokem nože a nasekejte najemno.

Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a vsypejte na něj cibuli. Opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte česnek. Znova společně opékejte. Kdo chce, může v této fázi přidat ještě dvě lžíce mouky na zahuštění. Červená čočka však polévku zahustí dost, takže tento krok je pouze pro ty, kteří mají rádi extra husté polévky. Potom už však polévka nebude bezlepková.

IMG_20190101_143143.jpg (81 KB)

Do hrnce přidejte rajčatové pyré a propláchnutou červenou čočku. Ochuťte solí a pepřem, můžete i lehce přisladit. Promíchejte a vařte na střední teplotu, dokud nebude čočka měkká.

Podávejte horké, můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Dobrou chuť přeje bohyně Lenka.