![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2023/08/repova.jpg)
Červená řepa připravená sous vide a perfektní řepná pomazánka
Červená řepa je moje oblíbená zelenina, kterou si každý rok sadím i na svou zahrádku. V různých barvách, tvarech, druzích. Miluju! Pečenou, vařenou, s masem i v pomazánkách.
Nejraději ji přiravuji dvěma způsoby. Buď vcelku, neloupanou, peču zabalenou v alobalu v troubě, na nejvyšší teplotu. Nebo ji připravíme metodou sous vide. A k tomu jsem vždycky používala jednu šikovnou mašinku značky Matté. Teď mám navíc doma Thermomix a ten umí skvělé sous vide taky.
Řepa připravená sous vide je plná chuti, šťavnatá a jemná. Dále ji můžete zpracovat podle toho, na co máte zrovna chuť. Já jsem udělala pomazánku.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2023/08/DSC_0206.jpg)
Pomazánka
- 1 velká řepa, připravená metodou sous vide
- 150 g tvarohu
- 1 lžíce hořčice
- 3 vejce natvrdo
- 1-2 stroužky česneku (nebo super sušený česnek Avokádo)
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
- balzamikový krém – miluju lanýžový od Olivum
Olivové oleje, lanýže i balzamikové octy koupíte na eshopu www.olivum.cz se slevou 10%, při zadání kódu OLIVOVA-ELLY
Řepa sous vide
- 1 velká řepa
- pepř
- sůl
- dle chuti tymián
- petržel
- rozmarýn
Čerstvou řepu oloupejte a nakrájejte. Záleží na vás, jak velké kusy si připravíte.
Řepa rozkrojená na půl se bude vařit při teplotě 85 °C, 4 hodiny.
Řepa, kterou nakrájíte na osminy, se bude vařit 3 hodiny při stejné teplotě.
A řepa nakrájená na plátky široké přibližně 1 až 1,5 cm se bude vařit pouze 1,5 hodiny.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20210819_211430.jpg)
Nakrájenou řepu omyjte, osušte. Ochuťte solí a pepřem. To je základ.
Vložte do připraveného sáčku. Doporučujeme přidat bylinky – výborná je petržel, tymián nebo rozmarýn.
Sáček zavakuujte a řepu uvařte metodou sous vide dle velkosti nakrájených kousků.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20210826_154919.jpg)
Příprava pomazánky je velice jednoduchá. Všechny suroviny společně rozmixujte dohladka.
Dochuťte podle svého, sůl pepř stačí, příjemnou chuť dodá hořčice. Podávejte ideálně na domácím kváskovém chlebu.
![](https://www.bohynekuchyne.cz/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20210909_114217.jpg)