Pečivo,  Recepty

Skvělé a jednoduché sádlové rohlíky

Chtěla jsem si sednou s vínem a knížkou. Ale poptávka po receptu na rohlíky byla tak velká, že jsem se do něj hned pustila. Recept jsem dvakrát po sobě vyzkoušela, aby fakt fungoval a měla jsem doma takový úspěch, že myslím, že zítra budu péct další. Nebo Tony. Protože rohlíky jsou fakt jednoduché.

K pečení rohlíků mě inspirovala Toničky kamarádka Nelča, která doma jedny úžasné vystřihla úplně sama. Šikovné holky naše 🙂

Kolik rohlíků z uvedeného množství upečete, záleží na tom, jak velké rohlíky chcete. Ty naše byly maličko větší než do dlaně. Klidně však těsto rozdělte jen na tři kusy a každý pak na šest a budete mít větší rohlíky.

Na 24 rohlíků potřebujete

  • 500 ml vlažné vody
  • 1 kostka čerstvého droždí (1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru moučka
  • 400 g hladké mouky
  • 400 – 450 g polohrubé mouky
  • 80 g sádla
  • 2 lžičky soli

na potření

  • 1 vejce

na posypání

  • hrubá sůl, kmín, černucha, mák…

Připravte si robota s hnětací metlou.

Do mísy dejte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.

Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.

Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.

Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte. Ale klidně můžete nechat i rovné rohlíky.

Rohlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny, 40 minut.

Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.

Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.

Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout…aspoň trochu…protože vlažné jsou nejlepší 🙂

Dobrou chuť a hodně síly přeje Elly.