Jedlé dárky,  Recepty,  Saláty

Červená řepa se zelím

Červená řepa a červené zelí jsou zásobárnou zdraví. Teď v únoru je ocení nejvíce!

DSC_0409

Ráda sbírám vyzkoušené recepty, které se na mě v poslední době valí ze všech stran. Oprášila jsem pro vás jeden starší, od kamarádky Marcelky. Když jsem u ní tuhle dobrotu ochutnala, tak jsem ji poprosila o recept. Nejen pro mě, ale i pro vás.

Ze své lásky k červené řepě jsem se už vyznala několikrát. Pečená červená řepa překonala veškerá moje očekávání a pečeme ji velice často. Další využití červené řepy je v tomto skvělém “salátu”.

Červené zelí obsahuje látky, které pomáhají podporovat imunitu. Prý řádí chřipky (nevím, v mém okolí zatím ne), takže se to bude hodit.

Potřebujeme

  • 1 kg červeného zelí
  • 1 kg červené řepy
  • 20 dkg cibule

nálev

  • 1 l vody
  • 0,5 l octa
  • 2 lžičky soli
  • 16 dkg cukru
  • 10 ks cukerínu

DSC_0406

Postup

Červenou řepu omyjeme a uvaříme doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Zelí nastrouháme a trochu osolíme. Použijeme část soli z uvedených 2 lžiček, do nálevu potom dáme zbytek. Promícháme a necháme chvíli odstát. Potom přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli.

Připravíme si nálev. Všechny uvedené suroviny svaříme a necháme rozpustit cukr, cukerín a sůl. Horkým nálevem zalijeme zelí a přimícháme červenou řepu a necháme 24 hodin odstát.

Poté plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut na 80 °C.

Z této dávky je asi 5 sklenic o objemu 0,7 l.

Dobrou chuť přeje Elly.