fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pomalu pečené vepřové maso s červeným zelím

Pomalu pečené maso je snad už druhý název tohohle blogu. V poslední době peču pomalu snad všechno 🙂 Proč? Protože „se to upeče“ přes noc, ráno je uvařeno a maso má luxusní chuť. Je měkké, křehké, dokonalé.

Takto upečené maso je samo o sobě taková lahůdka, že už to chce jen lehce doladit přílohu a máte perfektní oběd.

Pomalu a dlouze můžete péct téměř jakékoliv maso, na které si vzpomenete. Krůtí, vepřové nebo třeba pěkně prorostlé hovězí. Ale i jiné, záleží na vaší chuti. Pomalým pečením na nízkou teplotu je maso šťavnatější a měkké tak, že se rozpadá na vlákna. Navíc v něm zůstane hodně chuti.

Jak to děláme u nás doma? Upeču velký kus masa, větší než vystačí na jeden oběd. Zbytek dám do krabičky a zmrazím. Potom stačí tohle hotové maso jen vytáhnout, rozmrazit, dát do pekáče a chvilku prohřát. Vymyslet super přílohu a máte oběd hotový za chvíli.

Dnes potřebujete

příloha

Očištěné a osušené vepřové maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, ochuťte čerstvě mletým pepřem, osolte a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.

Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Do pekáče přidejte i cibule, nakrájené na osminky a tymián.

Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Na druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.

Jak na červené zelí?

Na troše sádla zpěňte cibuli. Přidejte švestky a společně chvíli míchejte. Zalijte červeným vínem. Prudkým varem nechejte část vína odpařit. Ochutnávejte, měla by zmizet kyselost vína. Podle vůně také poznáte tu pravou chvíli kdy přidat zelí. Z hrnce přestane vycházet zvláštní lehce nakyslá vůně. A teď přidejte zelí.

Promíchejte a zalijte trochou vody. Osolte a přidejte tymián.

Pod pokličkou duste 15 minut. Pokud je po této době v hrnci přebytečná tekutina, sundejte pokličku, maličko zvýšte teplotu a nechejte vyvařit. Nezapomínejte míchat.

Maso podávejte se zelím a bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje Elly.