fbpx
Dezerty,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Podzimní dýňové cupcaky

img_3485

Podzim, čas dýní. Univerzální surovina, kterou můžete zpracovat nasladko i naslano.

Když dýni rozdělíte na výseče, vyberete semínka a měkký vnitřek, můžete ji upéct. Nijak nedochucujete, jen upečete doměkka, po vychladnutí vyškrábnete, rozmixujete nahladko a máte skvělé dýňové pyré, které má mnoho způsobů využití.

Upekla jsem si několik dýní, namixovala pyré a zamrazila si na zimní časy. Hurá.

Dýňové cupcakes, které jsem z pyré vyrobila, jsou dokonalé. Vláčné, jemné a voňavé.

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžíce muškátového oříšku
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 100 g oleje
  • 4 vejce
  • 450 g dýňového pyré

Vejce, máslo a oba cukry ušleháme do světlé hladké napěněné směsi. Klidně tam můžete přidat i olej, ale ten já přidávám nakonec. Z naprosto divných, mlsných důvodů. Směs másla, vajíček a cukru ráda ulizuji a s olejem to není ono 🙂 Takže klidně můžeme přidat olej už v této fázi. A nakonec ručně přimíchneme pyré.

img_3470

V jiné misce smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici (té můžeme dát i více, pokud chceme výraznou skořicovou chuť) a muškátový oříšek. Důkladně promícháme a smísíme s tekutou částí surovin. Vymícháme hladké těsto, které plníme do papírových košíčků. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 36 kousků.

Pečeme při 180 °C, 15 minut.

Upečené mufiny necháme vychladnout a připravíme si na ně krém.

Smetanu ke šlehání smícháme se ztužovačem šlehačky. Ušleháme dotuha. Vyšleháme mascarpone s trochou cukru. Množství volíme podle chuti, není potřeba to přehánět. Vmícháme trochu oranžového potravinářského barviva a ušlehanou šlehačku. Směs necháme vychladit, nabereme do cukrářského sáčku a zdobíme cupcaky.

Uchováváme v lednici a pochutnáváme si 🙂

img_3489

Dobrou chuť přeje Elly.