Čokoládový dort s čokoládou a malinovými pralinkami
Když mě oslovil eshop chutí Vychutnavej.cz, abych inspirovala jejich zákazníky svým čokoreceptem, neváhala jsem ani chvilku. Když si eshop projdete, tak opravdu dostanete chuť vychutnat si. Ať už je to prémiový alkohol nebo luxusní čokoláda té nejvyšší kvality.
Na Vychutnavej.cz navíc zrovna probíhá soutěž o 27 tabulek Willie´s Cacao. Co musíte udělat pro výhru? Na facebook přidejte pod soutěžní příspěvek i svůj čokoládový výtvor. Soutěž trvá do 29. února 2020.
Pro svůj recept jsem sáhla po čokoládě Willie’s Cacao. Čistá plantážní 100% čokoláda, rozdělená do dvou 90g válečků, nabízí široké použití při vaření, pečení a tvorbě různých čokoládových pochutinek. Tvar válečku umožňuje snadné strouhání, krájení a jiné porcování. Je ideálním pomocníkem do kuchyně.
Veškeré čokolády Willie’s Cacao jsou nejen single origin, tedy jednodruhové, ale dokonce „single estate“. To znamená, že veškeré boby použité pro danou čokoládu pochází z jedné jediné farmy.
Co jsem upekla? Náš Pepíno slaví 17 (neuvěřitelné! Moje miminko) a miluje čokoládu. Naučil se už poznávat tu kvalitní, takže nějakou mikulášskou figurku z marketu do něj nedostanete. A tak jsem se pustila do pečení.
Na korpus jsem použila osvědčený dortový recept. Peču podle něj většinu dortů. A potom čokoláda, čokoláda, čokoláda, mascarpone…
Potřebujete
na korpus
- 9 vajíček
- tolik kolik váží vejce ve skořápce Korunního cukru na pečení
- tolik kolik váží vejce polohrubé mouky (odečtěte 50 g a místo toho dejte…)
- … 50 g kvalitního kakaa (já jsem použila kakao Van Houten)
- 19 lžic horké vody
na krém
- 180 g Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero
- 500 g smetany ke šlehání
- 150 g másla
- 100 g Korunní cukr moučka
- 1 kg mascarpone
- 200 g kysané smetany
na dokončení
- 200 g kvalitní malinové marmelády
- 12 ks Willie’s Cacao Raspberry Truffles
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g Willie’s Cacao Rio Caribe Gold
Neděste se množství surovin. Když dodržíte popsaný postup, tak se vám dort povede na jedničku s hvězdičkou a moc si pochutnáte!
Dort je vysoký, ale ne příliš široký. K jeho vyztužení použijte dřevěné dortové výztuhy. Já jsem použila tyto.
Další tip je na formu, ve které budete péct. Nepekla jsem v dortové formě, ale v hrnci Tefal Ingenio. Tohle nádobí používám už asi šest let a jsem nadšená z jeho všestrannosti. Můžu v něm vařit,ale i péct v troubě nebo uchovávat potraviny v lednici. Použila jsem dva hrnce o průměru 17 cm a jeden o průměru 19 cm. Ty jsem vystříkala olejem ve spreji a vysypala polohrubou moukou. Korpus z nich krásně vypadne, nic se vám nepřichytí. Fakt doporučuji. A ten, kdo pravidelně nepeče, tak nemusí doma skladovat další věc navíc, dortové formy.
Pojďme na to…
Zvažte si vajíčka ve skořápce. Já jsem navážila 480 g. Vy určitě navážíte trochu jinak. Podle toho jaké vám vyjde číslo, tolik gramů cukru si připravte. Já používám Korunní cukr na pečení, v pohodě bude i cukr krupice. Připravte si také polohrubou mouku. Odvažte si jí o 50 g méně než vážila vajíčka ve skořápce. Protože místo těch 50 g mouky si připravte 50 g kvalitního kakaa. Smíchejte ho v misce s moukou.
A můžeme se pustit do práce.
Troubu předehřejte na 175 °C.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky nechejte připravené v malé misce. Bílky vyšlehejte metlou v robotu do tuhého sněhu a přesuňte je do velké mísy, ve které budete připravovat těsto. Já mám pro tyhle účely fakt velkou nerezovou mísu (myslím, že Ikea).
Do mísy robota dejte žloutky. Já mísu od sněhu ani nemyju, není to nutné. Ke žloutkům přidejte cukr a šlehejte. Postupně přidejte 18 lžic horké vody. Šlehejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne vám úžasný sladký žloutkový krém.
Ve velké míse máte bílky. Na střídačku k nim přidávejte mouku promíchanou s kakaem a žloutkový krém. Míchejte opatrně, ať sníh příliš neubijete.
Těsto na korpus rozdělte do všech tří připravených forem – hrnců, které jste předem vymazali a vysypali. Všechny tři části korpusu vám vejdou do trouby na rošt vedle sebe. Pečte asi 45 minut. První půl hodiny vůbec neotevírejte troubu, aby vám korpus neklesl.
Po půl hodině můžete zkusit, jestli je korpus upečený. Když sáhnete na střed těsta, bude na dotek pevné. Ujistěte se vpichem špejle do středu korpusu. Když vyjde ven čistá, je hotovo.
Vyndejte všechny tři formy – hrnce na mřížku a nechejte vychladnout. Až budou úplně chladné, vyklopte je ven.
Příprava krému
V menším hrnci přiveďte k varu 300 g smetany ke šlehání. Poté stáhněte z plotny a nasypejte do ní 90 g čokolády Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero, kterou jste předtím nasekali na menší kousky. 90 g je jeden váleček ze dvou, které najdete v balení.
Čokoládu nechejte v horké smetaně stát asi pět minut a poté rozmíchejte metličkou.
Do robota dejte šlehací metlu a do mísy robota dejte máslo a cukr moučka. Společně ušlehejte. Po lžících přidávejte čokoládovou směs. Až se všechny složky spojí, začněte přidávat mascarpone.
Vždycky přidejte zhruba půl kelímku a důkladně zašlehejte. Takto zpracujte celé 1 kg mascarpone. Hotový ušlehaný krém ještě pořádně a dlouze promíchejte velkou vařečkou. Aby nebyl až tak moc nadýchaný a jednotlivé vrstvy dortu se nebudou rozjíždět.
Připravte ještě jiný druh krému, ať je náplň dortu trochu pestřejší. I když pořád půjde jen o čokoládu. Opět přiveďte k varu smetanu, tentokrát 100 g. Do ní dejte nasekaných 90 g Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero.
Nechejte pět minut stát a rozmíchejte metličkou. Postupně přidávejte zakysanou smetanu a vmíchávejte ji do čokoládové hmoty. Výsledný krém bude trochu tmavší než krém z mascarpone. Použijte ho na spojení jedné nebo dvou vrstev dortu.
Krémy jsou připraveny. Dejte je na hodinu vychladit do lednice.
Prokrojte korpusy. Máte celkem tři upečené korpusy. Každý prokrojte dvakrát, aby z každého korpusu byly tři kusy. Každé patro korpusu natřete malinovou marmeládou.
Spodní část dortu bude korpus z hrnce o průměru 19 cm. Úplně nejdříve použijte tmavší krém se zakysanou smetanou. Tím spojte první dvě patra dortu. Možná se vám povede spojit i druhé s třetím, co záleží na tom, kolik krému použijete. Pokud tmavší krém stačit nebude, přidejte už trochu krému s mascarpone. Uhlaďte boky, které ještě nemusíte natírat nahotovo. Stačí jen vyplnit krémem tak, aby byly boční strany hladké, bez děr. Takto připravený první korpus dejte vychladit do lednice.
Stejně pokračujte s dalšími dvěma prokrojenými korpusy. Teď už ale používejte krém s mascarpone. Rozdělte si ho tak, aby vám zbylo dost krému i na potření celého dortu, až jej zkompletujete. Každý korpus naplňte krémem a zamažte okraje tak, aby byly strany hladké.
Dejte vychladit do lednice. Ideálně na tři až čtyři hodiny, klidně i přes noc.
Potom na sebe všechny korpusy poskládejte. Ten o průměru 19 cm dejte samozřejmě dospodu. Korpusy spojte dřevěnými dortovými výztuhami. Ty zkraťte tak, aby byly v dortu celé schované. A nyní dort pomažte ze stran a shora zbylým krémem. Pracujte cukrářskou špachtlí nebo příborovým nožem.
Já jsem nakonec po celé výšce i obvodu udělala čáry vidličkou. Dort jsem si dala na otočný podnos a jela jsem vidličkou dokola, až vznikly čáry.
Dort nechejte hodinu vychladit v lednici a přejděte k závěrečnému dokončení.
100 g smetany přiveďte k varu. Nalámejte do ní čokoládu Willie’s Cacao Rio Caribe Gold a nechejte pět minut odstát. Poté rozmíchejte metličkou. Vznikne čokoládová ganache. Tu nechejte vychladnout. Chladnou ji natírejte na boky dortu. Vyplňte rýhy v krému. Ganache uhlaďte.
Nahoru naskládejte malinové pralinky. Máte hotovo! Juchu!
Inspirujte se některým z čoko receptů nebo použijte svůj oblíbený a zúčastněte se soutěže na stránkách Vychutnávej.cz.
Elly