Hlavní jídla,  Recepty

Kachní prsa s křupavým salátem ze zelí a slaniny

Kachní prsíčka jsou surovina, kterou zbožňuju. Maso, připravené za chvíli, s perfektní plnou chutí. Které se dá doplnit lehkým salátem, risottem, těstovinami, ale také lokšemi, knedlíkem, zelím, pěkně tradičně. Prostě variabilní kus masa.

Já jsem k nim dnes připravila teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Kromě toho, že se nám výborně hodí k šťavnatému kachnímu prsíčku, tak si na něm můžete pochutnat jen tak, bez masa. U nás jsem sklidila úspěch, protože zelí máme rádi všichni. Děti se k němu propracovaly později, ale už ho můžu vařit s klidem…

Salát navíc chutná výborně i studený, můžete si ho zabalit třeba do práce. Použili jsme bílé zelí, ale stejně úžasný bude se zelím červeným. Kupte menší hlávku zelí a pusťte se s námi do práce.

Potřebujete

  • 1 hlávka bílého zelí (vyberte spíš menší)
  • 300 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • sádlo
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka drceného kmínu
  • trocha bílého vinného octa (podle chuti)
  • kachní prsa

Kachní prsa můžete upravit jak máte chuť. Můžete je třeba dopředu naložit do oblíbené marinády. V tom případě alespoň den před samotným vařením. Kůži na nich opatrně nařízněte, ať proříznete jen kůži a neříznete do masa. Udělejte několik šikmých zářezů. A naložte do marinády, kterou máte rádi. Můžou být i lehce pikantní. Stejně tak dobře budou chutnat jen se solí a pepřem.

Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno. Cibuli na hrubší kousky, anglickou na pásky nebo čtverečky.

Ve velkém hrnci nebo pánvi rozpalte sádlo. Opečte na něm slaninu a cibuli. Pěkně dokřupava. Přidejte zelí. Ochuťte kořením a solí. Kdo má raději kyselejší chuti, přidá ještě trochu octa.

Prohřívejte asi deset minut, ideálně na co nejvyšší teplotu. Chceme, aby zelí zůstalo křupavé, opeklo se, ale příliš nezměklo. Pokud máte raději měkké zelí, opékejte ještě trochu déle.

Poté, co do hrnce přidáte zelí, začněte opékat i kachní prsíčko. To si určitě hodinu před tepelnou úpravou vyndejte z lednice. Ať se ohřeje na pokojovou teplotu.

Opékejte nejdříve ze strany kde je kůže, asi po 5 – 8 minutách otočte na druhou stranu a dopékejte, podle toho jak máte kachní prsa rádi. Doporučujeme ne příliš dlouho. Kachní prso by mělo být uvnitř pěkně šťavnaté, ať je měkké.

Ihned podávejte, se zelným salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.