Ostatní,  Recepty

Recepty na nakládané houby v octě

Zavařování hub do octa je od pradávna jedním z oblíbených způsobů konzervace. Je dobré, když se držíte vyzkoušených receptů a pak máte o zásobu hub v zimě postaráno. Dnešní recepty jsem sesbírala po kamarádech a rodině, protože sama dávám přednost sušení hub a tak jsem tentokrát zavařovala houby poprvé.

Pokud máte opravdu velkou spoustu hub, nebojte se použít více receptů, ať nejsou všechny houby stejné. Zavařené houby zkonzumujte do dvou let od zavařené. Dávejte pozor, ať zavařujete pouze čisté, pevné a nečervivé houby. Menší houby nechejte vcelku, větší nakrájejte na kousky – plátky nebo kostičky.

Skleničky s houbami pěkně popište, ať víte, jaký nálev jste na které houby použili.

Jak na to?

Všechny houby oberte od nečistot a opláchněte v cedníku pod tekoucí vodou.

Větší houby nakrájejte, menší nechejte vcelku.

Houby povařte asi 10 minut ve slané vodě, sceďte a nechejte okapat. Na 1 litr vody použijte 1 lžíci soli.

Houby naskládejte do sklenic. Můžete přidat i libovolnou doplňkovou surovinu – chilli papričky, cibuli, šalotku, česnek, plátky mrkve…

Sklenice zalijte nálevem.

Uzavřete čistým víčkem, které navíc můžete ještě vytřít vodkou.

Sterilizujte 30-40 minut při teplotě 100°C.

Nechejte vychladnout a skladujte ve spíži.

Sterilizace v troubě

Nejpohodlnějším způsobe sterilizace je za použití trouby. Popíši vám, jak jsem postupovala já.

Troubu MORA jsem si předehřála na 200°C, spodní i horní ohřev. Na vyšší plech jsem rozložila utěrku a na ni naskládala pevně zavřené sklenice s houbami v nálevu. Sklenice se nesmí dotýkat, raději mezi nimi dodržujte větší mezery (minimálně dva centimetry).

Na plech jsem nalila vodu, do výšky 3 cm a plech jsem dala do spodní části trouby.

Menší sklenice jsem zavařovala asi 7 minut, větší 12 minut. Čas by se měl lišit podle toho, jestli zavařujete měkčí nebo tvrdší plody, i podle velikosti kousků plodů ve sklenicích.

Na kuchyňskou linku jsem si připravila suchou utěrku a sklenice se sterilizovanými houbami jsem na ni naskládala, víčkem dolů a nechala úplně vychladnout. Hotovo. Snadné, že?

Jednoduché houby v octě

Do vody při vaření hub můžete přidat 10 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření a bobkový list.

Octový nálev

Všechny suroviny dejte do hrnce, svařte a nechejte vychladnout. Zalijte houby ve sklenicích, zavíčkujte a sterilizujtee.

Výborné zavařené houby dělala moje babička. Lepší jsem nikdy nejedla.

Babiččiny houby v octě

na litr octového nálevu

  • 220 ml bzeneckého kvasného lihového octa
  • 780 ml vody
  • 100 g cukru krupice
  • 30 g soli
  • 15 kuliček pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky koriandru

Všechny suroviny dejte do hrnce a nechejte projít varem. Přes noc dejte na chladné místo. Na druhý den přeceďte. Koření můžete dát do skleniček, ale není to nutné.

Uvařené a okapané houby ve skleničkách zalijte nálevem, přidejte koření, uzavřete a sterilujte varem, půl hodiny.

Dobrou chuť přeje Elly.