Hlavní jídla,  Recepty

Pečený králík s hrubozrnnou hořčicí a dýňovým pyré

Takový ten sváteční oběd. Teď když jsme všichni doma, tak vařím sváteční obědy i ve všední dny a naopak v neděli si klidně dáme krupici. Čím jsou děti větší, tím říkají “blee” na menší množství surovin. Pepíno, který dříve nejedl téměř žádnou zeleninu, dnes jí snad skoro všechno. Tony se vrtá v kdečem, ale věřím, že i to brzy přejde.

Králíka však milujeme všichni. Naposledy jsem dostala jednoho krásného od Janičky Solničky v kuchyni a upekla jsem ho, když u nás byla na návštěvě Nelča. Pochutnali jsme si báječně.

Do pekáče jsem přidala hrubozrnnou hořčici od Avokádo, kterou používám moc ráda do různých dresinků na saláty nebo do marinád, když grilujeme. K tomu jsem nakrájela jeden velký pastinák a tři velké lahůdkové cibule, které jsem si donesla od rodičů ze zahrádky. Samozřejmě pořádně česneku a šup s fešákem do trouby.

Zbyla mi trocha pečené dýně, tak jsem k ní přikrájela a uvařila trochu brambor a příloha byla na světě. Uvařila jsem noky, ale všechno jsem dělala tak od oka, proto využijte můj starší recept na noky z hokkaido. Najdete ho tady.

Chcete-li vyzkoušet králíka trochu jinak než na smetaně a s kořenovou zeleninou, zkuste můj recept.

Potřebujete

  • 1 krásného velkého králíka
  • 100 g Francouzské hořčice Avokádo
  • 1 velký pastinák
  • 1 svazek běžné lahůdkové cibulky z marketu (nebo 2 až 3 kusy, když máte větší, domácí)
  • 2 celé česneky
  • sůl
  • čerstvě mletý červený pepř Pepper Field
  • čerstvý tymián
  • olivový olej Five Organic
  • kousek másla
  • 300 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 160 °C. Já jsem na své nové troubě AEG SteamPro nastavila recept “Králík na hořčici”.

Připravte si velký pekáč (já mám ráda litinový) s poklicí. Na dno nalijte asi tři lžíce oleje a asi jednu lžíci másla. Rozehřejte a ze všech stran opečte králíka, ochuceného solí a čerstvě nadrceným nebo namletým pepřem. Nakonec králíka potřete francouzskou hrubozrnnou hořčicí.

Do pekáče přidejte očištěný a nakrájený pastinák, lahůdkovou cibulku a obě celé hlavy česneku. Ty podélně překrojte napůl a do pekáče je vložte neoloupané.

Ochuťte ještě čerstvým tymiánem. Přiklopte a pečte doměkka.

Mě to vyšlo přesně do konce programu “Králík na hořčici”. Budete péct 45 minut, až hodinu a kousek, podle toho jaké máte maso, jak velkého králíka, jak kvalitního… Po 20 minutách králíka otočte.

Na posledních 20 minut přilijte do pekáče smetanu a pečte dál.

Upečeného králíka vyndejte z pekáče. Vyberte snítky tymiánu, upečený česnek vyloupněte ze slupky (jde to velice lehce) do pekáče. Obsah pekáče přelijte do mixéru nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Hotovo!

Podávejte s hotovými dýňovými noky, pěkně měkké maso s jemnou omáčkou.

Dobrou chuť přeje Elly.