fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pečené kuře – paráda s minimem námahy

Tohle jídlo musíte milovat. Jídlo oblíbené dětmi i dospělými. Pečené kuře. S pěkně křupavou kůrčičkou a uvnitř šťavnaté.

kureflo

Kus šťavnatého masa s křupavou kůrčičkou, k tomu voňavá šťáva. Jak upéct neskutečně chutné kuře, které si vaše rodina zamiluje?

Když našim dětem slíbím pečené kuře, jsem ta nejlepší maminka. Spolu s řízkem asi nejoblíbenější jídlo. Můžete k němu uvařit brambory, z těch udělat třeba kaši nebo je omastit máslem. Kuře s rýží? Nepřekonatelná kombinace. Nebo máte domácí chleba? Paráda! Stačí. Čerstvý chléb s křupavou kůrkou a okurčička. Ráj!

A přitom kuřeti stačí tak málo. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu, žádné extravagantní suroviny. Kuře, sůl, pepř, případně jiné oblíbené koření, kousek másla, cibule, česnek. Vyberte si kvalitní kuřecí maso, velikost jakou potřebujete, a pusťte se do práce.

DSC_0049

Potřebujete

  • kuře
  • oblíbené koření – sůl, pepř, směs koření
  • cibule, česnek
  • kousek másla nebo trocha olivového oleje

Postup

Krásné čerstvé kuře omyjeme, důkladně osušíme a svážeme mu nohy k sobě. Kdo chce být úplně dokonalý, naplní kuře nějakou chutnou nádivkou. Kdo se nechce zdržovat a jen si pochutnat, prostě jen sváže nohy.

Kuře ze všech stran nakořeníme. Sůl, pepř, sladká paprika, česnek, kmín… cokoliv máte rádi. Já jsem byla naposledy velice líná a použila směs koření na kuře, novinku, kterou jsem dostala na vyzkoušení. A byl to dobrý tah, kuře chutnalo opravdu výborně.

DSC_0057

K pečení kuřete jsem se naučila bezva fintu od Jany Florentýny Zatloukalové. Z kuřecích křídel odříznu koncové dvě části. Je nutné zlomit křídlo v kloubu a poté odřezat. Z kuřete nám pak trčí pouze poslední část křídla, která je hned u těla. Odříznutá křídla podložíme před pečením pod kuře, aby se nám nepřilepilo k pekáči. Takže do pekáče šupneme nakořeněné kuře, prsíčky nahoru, podložené křídly. Podlijeme dvěma sklenicemi vody, do vody přisypeme nasekanou cibuli a česnek. Na kuře dáme pár plátků másla a šup s ním do trouby, vyhřáté na 200 °C.

Pečeme asi 15 minut, než nám prsíčka pěkně zezlátnou. Poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dál, asi hodinu a půl (podle velikosti kuřete se může čas mírně lišit). Celou dobu pečeme kuře na nejnižší pozici v troubě, nepřikryté.

Po vytažení z trouby necháme kuře chvíli odpočinout, naporcujeme a podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.