Nápoj,  Recepty,  Testování

Osvěžte se v letních vedrech skvělými drinky

Většinou sem na blog dávám vlastní recepty, které jsem na vlastní rodině pěkně otestovala a tak vám je můžu předat. Ale v tom intenzivním letním horku mě teď zaujaly tipy na domácí limonády a sirupy od barmana Tomáše Kubíčka.

Tomáš je sympaťák, kterého jste mohli vidět i v televizi, na ČT1 v pořadu Polopatě. Na Youtube má svůj vlastní kanál NA BARU a můžete sledovat také jeho instagram, facebook nebo web nabaru.cz. Prostě pokud vás zaujme, jako mě, můžete ho sledovat na každém kroku 🙂

Já bych vám ráda předala recepty na kopřivové a řepové sirupy a limonády. Hlavně proto, že tyto dvě rostliny nejsou příliš tradiční surovinou při výrobě drinků. A to mě zaujalo…

Kopřivová limonáda

Na detoxikaci se výborně hodí kopřiva. Teď mají navíc největší sílu. Někdo by mohl říct plevel, ale
kopřiva je jedna z nejznámějších léčivek. Čistí organismus a odvádí z těla většinu škodlivin.
Obsahuje hodně vitamínu C a B a z minerálů například železo. Čím jsou kopřivy čerstvější, tím
jsou silnější. Z čerstvě nasekaných kopřiv si můžete snadno připravit čaj, ale pokud si je budete
chtít užívat déle, vyrobte si sirup nebo tzv. cordial, což je sirup s přidanou kyselinou, který se
vyrábí zastudena.

Domácí kopřivová limonáda

  • pár kostek ledu
  • 3 polévkové lžíce kopřivového Cordialu
  • dolít perlivou vodou
  • zdobíme plátkem citrónu a snítkou kopřivy

Kopřivový cordial

  • 100 g čerstvě natrhaných kopřiv (pozn.: jen konečky, ty mají největší sílu)
  • 1 l vody
  • 1 hrnek světlého třtinového cukru
  • 1 ks citron (nakrájený na plátky)
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Do hrnce nalijeme vodu, přidejte na plátky nakrájený citron a kyselinu citrónovou. Přivedeme k
varu a necháme vychladnout. Vyndáme citrony, aby voda případně nezhořkla. Nasekáme kopřivy,
propláchneme je a vložíme do kyselého nálevu. Necháme 24 hodin louhovat, scedíme a přidáme
cukr, který se za studena rozpustí. Poté přelijeme do čisté láhve.

Limonáda z červené řepy

Červená řepa je takový malý zázrak, co se vitamínů a prospěšných látek týká. Je skvělá na
detoxikaci organismu, zlepšuje činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a
zpomaluje projevy stárnutí. Trochu netradiční je používaní řepy v míchaných nápojích. Vychází z
octového sirupu, kterému se říká shrub (čti šrab).

Shrub je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy. Dlouhé čekání zde není na škodu. Je potřeba ovoce, v tomto případě zeleninu, cukr a ocet nechat delší dobu snoubit. U nás nejčastěji konzervujeme varem a kyselinou citrónovou, takže nedochází k žádné fermentaci, ani zrání. Tady je to jiné. Shruby jsou nápoje velmi zdravé a populární v Americe, arabských zemích a dnes mezi profi barmany. Funguje dobře na zažívání, takže pomáhá například s hubnutím a předchází onemocněním srdce. Působí v organismu vysoce zásadotvorně. Je naprosto ideální pro překyselený organismus.

Domácí limonáda z červené řepy

  • pár kostek ledu
  • 3 polévkové lžíce shrubu z červené řepy
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ½ hrnku perlivé vody nebo toniku
  • zdobíme měsíčkem citronu, kopřivou
  • Tomášův TIP: přidejte gin, bylinky se k řepě skvěle hodí

Shrub z červené řepy

  • 3 ks červené řepa
  • 1 hrnek třtinového cukr (250 g)
  • 2 lžičky pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 hrnek nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 1 hrnek čerstvě natrhaných kopřiv (pozn.: jen konečky, ty mají největší sílu)

Oloupanou řepu nakrájíme na osminky. Vložíme do zavařovací sklenice a zasypeme třtinovým
cukrem, přidáme kuličky celého pepře, sůl a sladkou papriku. Dáme do lednice a necháme působit
24 hodin (párkrát během doby protřepeme). Druhou sklenici naplníme konečky nasekaných a
omytých mladých kopřiv. Přilijeme do ní jablečný a vinný ocet a necháme působit 24 hodin
v lednici, poté přecedíme ocet bez kopřiv do první sklenice s červenou řepou. Řepu s cukrem,
kořením a octem necháme ještě 48 hodin v lednici. Poté přecedíme a můžeme podávat. Chuť
hotového shrubu je dobrá hned, po týdnu lepší a po měsíci skvělá.

Z různých rostlin se dají vytvořit podobné sirupy a z nich pak skvělé limonády. Můžete zkusit
experimentovat, která vám bude chutnat nejvíce. Na zdraví!