fbpx
Dezerty,  Recepty

Nepečený ovocný dort – svěží a snadný

nepečený dort

Nepečený dort ze zakysané smetany, s čerstvým ovocem a piškoty. To je skvělý letní dezert mého dětství.

Milovala jsem tu svěží chuť vychlazeného ovoce a jen maličko nasládlé smetany. S jahodami malinami, s banánem, s kiwi a mandarinkami. Jakkoliv. Ovoce si každý zvolí podle své obliby.

Minulý týden se mi dostaly do ruky mražené maliny z Lidlu. Za krásnou ceny půlkulový balík malin. Velkých sladkých a hlavně celých plodů. Žádná nechutná drť, žádná nakyslá chuť. Mňam. Připravila jsem dětem hned vanilkové mascarpone, které se u nás stalo zamilovaným dezertem. A na víkend výtečný nepečený dort.

Do krémů můžete použít co se vám líbí, chutná nebo co máte v lednici. Můj poslední dort je kombinace mascarpone, smetany a zakysané smetany. Někdo dává jen zakysanou smetanu. Sladíme podle chuti, důležité je to nepřehnat. Dezert je lepší lehce kyselkavý.

Potřebujeme

  • 1 malý balíček piškotů
  • ovoce podle chuti a možností – nejlépe čerstvé, ale může být i mražené či kompotované
  • 450 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml zakysané smetany
  • cukr podle chuti

Ušleháme si dotuha šlehačku. Ochutíme ji trochou cukru, ale opravdu to nepřeháníme, abychom dezert nepřesladili. Kdo má chytrého kuchyňského pomocníka jako já, tak má výhodu – další dvě ruce v kuchyni. Takže šlehačku šlehá robot a my si mezitím můžeme připravit rozvírací plechovou formu, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Dno  zaskládáme piškoty – jeden vedle druhého.

Do ušlehané šlehačky přidáme zakysanou smetanu a mascarpone a už jen na nízké otáčky šleháme než se nám směs spojí. Nepřešlehat, nezpracovávat dlouho, aby se nám v krému neutvořily hrudky.

Asi polovinu směsi naneseme na piškoty ve formě a rozetřeme, aby byly pěkně zakryté. Krém zaskládáme další vrstvou piškotů, na které dáme ovoce a zatřeme druhou polovinou krému. Kdo si chce rozdělit krém na tři díly, tak dá vrstvu piškotů – krém – ovoce – krém – piškoty – krém. Taky výborné.

Povrch dortu můžeme posypat ovocem nebo rozdrcenými sušenkami. Doporučuji druhou variantu, je neodolatelná!

Hotový dezert necháme v lednici vychladit, nejlépe celých 24 hodin, aby krásně ztuhnul a dobře se krájel.

Jako sladkou tečku na závěr můžete každou porci dortu přelít ovocnou šťávou. Trochu ovoce, které jste použili do dortu dáte do hrnce, s trochou cukru. Vaříte až se rozvaří a tuto směs propasírujete skrz hustý cedník. V této šťávě ještě prohřejete pár kousků ovoce a přelijete přes dort.

Sladké mlsání přeje Elly.