fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Testování,  Vánoce

Nejen Mikulášský Haribo medvídek (nebo chlebíček)

Krásná práce s gumovými Haribo medvídky. Kdo by je nemiloval. Jsem moc ráda, že jsem pro značku Haribo mohla vytvořit několik receptů dělaných na míru do nových silikonových forem, ve tvaru ikonických gumových medvídků. Tyto formy můžete vyhrát v různých soutěžích, třeba na facebooku Haribo.

Na Mikuláše byly a jsou děti tradičně obdarovávány čerstvým i sušeným ovocem. Nechybí ani kus čokolády a často také oblíbené bonbony od Haribo. Všechny tyto suroviny jsem spojila do klasického receptu na bílkový chlebíček, přelitý čokoládovou polevou (nebo bez, podle libosti).

U nás měl úspěch medvídek s polevou a zmizel během chvilky… Tenhle super chlebíček se hodí i na vánoční čas, takže jej nemusíte péct jen na Mikuláše.

Na tři medvídky potřebujete

  • 4 bílky
  • 100 g cukru moučky
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g sušeného a kandovaného ovoce – brusinky, pomerančová kůra, švestky, jablka…
  • 30 g Haribo medvídků
  • 50 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 30 g vlašských nebo jiných ořechů

na čokoládovou polevu

  • 120 g čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka

Bílky dejte do mísy robota se šlehací metlou a ušlehejte pevný sníh. Přidejte špetku soli a moučkový cukr a opět šlehejte.

Mezitím, co se šlehá sníh, rozpusťte si máslo a nechejte lehce vychladnout.

Do sladkého sněhu přidejte po troškách střídavě mouku a rozpuštěné máslo. Vždycky promíchejte. Promíchávejte lehce, aby sníh příliš nespadnul.

Ovoce, Haribo medvídky, čokoládu i ořechy nasekejte najemno. Po trochách vmíchejte do těsta.

Silikonové formičky na medvídky vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich těsto.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, 25 minut.

Vyklopte, nechejte vychladnout a polévejte polevou. Tu připravíte jednoduše tak, čokoládu spolu s máslem rozpustíte ve vodní lázni. Až jsou obě suroviny rozpuštěné, promíchané do jemné polevy, vmíchejte ještě 2 lžíce mléka.

Ihned medvídky polijte a nechejte polevu ztuhnout. Třeba v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

S mými super recepty na sladké pečení (a nejen s těmi) mi pomáhá robot Tefal Wizzo.