Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Recepty

Nejčokoládovější dort s granátovým jablkem



Brouzdala jsem po internetu a hledala recept na něco extrémně čokoládového. Našla jsem takové množství receptů, že jsem si nedokázala vybrat. Nakonec jsem opět podle sebe poskládala několik různých nápadů a vytvořila úžasný dort. Žádná složitá práce, ale chuť naprosto jedinečná. Opravdu hodně, hodně čokoládový.

Dort můžete ozdobit jako já, granátovým jablkem. Hezky budou vypadat také maliny, jahody, rybíz. To hlavně, když se rozhodnete dort upéct během léta. V zimě můžete použít třeba karambolu nebo physalis.

K odměřování jsem použila hrnek o objemu 250 ml.

Potřebujete

  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 3/4 hrnku kvalitního kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek bílého tučného jogurtu
  • 3 vejce
  • 125 g rozpuštěné Hery máslová příchuť

na promazání

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g smetany ke šlehání

na polití

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 150 g smetany ke šlehání

na ozdobení

  • 1 hrnek mandlových lupínků
  • 1 hrnek bobulek z granátového jablka

V míse robota nechejte šlehat vejce s cukrem. Ušlehejte pěnu. Přidejte postupně rozpuštěnou Heru, kterou zašleháte do směsi. Mouku smíchejte s kakaem, špetkou soli a sodou. Velice důkladně promíchejte.

Tekutou i sypkou směs spojte, přidejte i jogurt. Umíchejte hladké těsto. To rozdělte na poloviny.

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23 – 26 cm. Vyložte ji pečícím papírem. Pokud máte dvě, stejně velké formy, připravte obě. Kdo má jen jednu, upeče nejdříve jednu polovinu těsta a potom druhou.

Pečte na 175 °C, 35 minut.

Dva stejné čokoládové korpusy nechejte na mřížce vychladnout. Mezitím si připravte čokoládový krém, který namažete dovnitř dortu.

V hrnci přiveďte k varu 100 g smetany. Sundejte z plotny a nalámejte do ní 100 g čokolády. Nechejte pět minut a poté rozšlehejte malou metličkou, do hladké hmoty. Nechejte vychladnout, až krém trochu ztuhne a bude se dobře mazat.

Čokoládovým krémem namažte na jeden čokoládový korpus a nahoru posaďte druhý. Připravte si čokoládovou polevu, stejným způsobem jako krém. Jen bude tekutější.

Hotovou polevou, ještě horkou, přelijte celý dort. Posypejte mandlemi a granátovým jablkem nebo kousky jiného ovoce.

Nechejte vychladnout při pokojové teplotě a potom ještě v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.