fbpx
Dezerty,  Recepty

Nadýchaná růžová roláda s tvarohovým krémem

Růžová roláda je dezert už podle barvy předurčený k tomu, abyste ho upekli někomu koho milujete. Třeba manželovi, manželce nebo klidně dětem. Když nepřidáte barvivo, máte všední roládu pro každý den, kdy máte chuť na něco sladkého.

Tvarohová náplň je velice svěží a příjemná. V sezoně drobných ovocných plodů jako jsou maliny, borůvky nebo ostružiny, doporučuji přidat čerstvé ovoce.

Já jsem ji pekla pro web Pečení je radost, na Valentýna. Ale věřím, že vy ji využijete po celý rok.

Potřebujete

těsto

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 20 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 40 g podmáslí
  • trochu růžového gelového potravinářského barviva
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 80 g cukru moučka
  • ½ lžičky mleté vanilky (nebo semínka z jednoho lusku)

moučkový cukr na dokončení a posypání

ovoce na ozdobení

Troubu si předehřejte na 200 °C.

Do robota dejte na vysoké otáčky šlehat vejce s cukrem. Až je vyšleháte do pevné nadýchané hmoty, vypněte robot a opatrně přimíchejte rozpuštěnou Heru. V podmáslí rozmíchejte gelové barvivo a přimíchejte také do sladké hmoty.

V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Opatrně po částech vmíchejte ke zbylým surovinám v míse robota. Umíchejte těsto. Hladké a rovnoměrně zbarvené.

Připravte si plech, o velikosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho pečícím papírem, který můžete ještě zlehka potřít Herou. Na něj vylijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby.

Pečte 10 – 12 minut. Těsto se nesmí péct dlouho, protože by šlo špatně motat do tvaru rolády.

Mezitím, co se roláda peče, připravte si čistou utěrku. Tu posypejte moučkovým cukrem a ten pěkně rozetřete po celé utěrce.

Upečený plát těsta na utěrku vyklopte, sloupněte pečící papír a i utěrkou zaviňte těsto do rolády.

Máte dvě možnosti. Můžete začít motat z kratší strany. Roláda bude kratší, šnek, který vznikne uprostřed, bude zamotanější, kolečka, která ukrojíte, budou větší. Když začnete motat z delší strany, bude šnek uprostřed méně výrazný, roláda bude delší a budou z ní menší kolečka.

Zamotanou roládu nechejte vychladnout a připravte si krém.

Tvaroh, cukr, vanilku a smetanu dejte šlehat do robota s metlou. Šlehejte asi tři minuty, až krém zhoustne.

Krém namažte na vychladnuté těsto, znova zamotejte do rolády a dejte vychladit do lednice.

Podávejte ozdobené ovocem, podle chuti i šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Elly a Pečení je radost.