fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Losos se svěžím špenátem a červenou cibulí

Vařit s rybou je prostě jak sen. Důležité je použít ty nejlepší a nejčerstvější suroviny, které seženete. Chlazený lososový filet, křehké listy špenátu a pořádný český česnek. Do receptu můžete použít červenou cibuli jako já nebo také šalotku. Obě budou chutnat výborně. Ale já hlasuji tentokrát pro červenou cibuli.

Pro ozvláštnění chuti doporučuji použít ochucenou sůl. Třeba uzenou mořskou sůl, sůl s bylinkami nebo česnekovou sůl. Opět jídlo trochu změníte.

Potřebujete

  • 4 kousky čerstvého filé z lososa
  • 3 červené cibule
  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • kousek másla
  • sůl a pepř

Filety z lososa důkladně okořeňte pepřem a ochuťte solí.

Rozehřejte si pánev (máte-li grilovací, tak ta bude ideální) a dejte opékat lososa. Nejprve kůží dolů. Asi po šesti minutách ho můžete otočit.

Mezitím, co se losos opéká, tak ve druhé pánvi rozehřejte kousek másla. Do pánve vsypejte cibuli, kterou jste nakrájeli na půlkolečka. Cibule musí trochu změknout. Po chvilce přidejte nasekaný česnek. Ještě chvíli opékejte.

Losos je téměř hotový? Výborně. Do pánve s cibulí a česnekem přidejte špenátové listy, které lehce osolíte. Vypněte plotnu a přikryjte pánvičku poklicí.

Hotového lososa stáhněte z pánvičky na nahřátý talíř. Na pánvičce zbyla trocha výpeku. Přidejte na něj jednu naběračku vody, ideálně vývaru, když máte zrovna hotový, ale můžete klidně použít i trochu smetany. Zvyšte teplotu plotny naplno a nechejte částečně odpařit tekutinu. Rozpustí se v ní výpek z masa a tím se omáčka krásně dochutí.. Až se tekutina zredukuje asi na polovinu, vypněte plotnu a do pánvičky vhoďte kus studeného másla. Velice rychle rozmíchejte. Máslo vám omáčku částečně zahustí.

Na talíř naservírujte špenát s cibulí, na něj lososa a přelijte trochou omáčky z pánvičky.