fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Nadívaná křepelka s houbovo kdoulovou nádivkou

Vykostit křepelku jsem se naučila na kurzu Romana Pauluse. Kurz byl zaměřený na přípravu zvěřiny a můžu říct, že jsem si ho skvěle užila, naučila se spoustu věcí a ochutnala skvělá jídla. To byl kurz v Alcronu, dnes má Roman úžasné kurzy v Olomouci, v Bistru Paulus. Nabídku najdete tu.

Vykostit křepelku není žádná sranda. Přiznávám bez mučení, že ta první šla pěkně ztuha 🙂 Doma jsem pak ještě celý proces jednou zopakovala, těsně po kurzu. A potom hodně dlouho nic.

Nádivku do křepelky můžete připravit jakoukoliv, jaká vás napadne. Jen musí suroviny ladit a celý nápad musí mít hlavu, patu. Já jsem sáhla po podzimních surovinách. Použila jsem netradiční ovoce – kdoule, hříbky, cibuli a pěkný kus špeku.

Potřebujete

  • 4 křepelky
  • sůl a pepř
  • kus alobalu

nádivka

  • 6 lžic hub ve slaném nálevu (ideální je směs hub)
  • 1 cibule
  • 100 g špeku
  • 1 menší kdoule (nebo půl větší)
  • 2 stroužky česneku
  • kousek másla
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 vejce
  • sůl, pepř a bylinky

Můj tip na víno

K božskému jídlu i božské víno. My jsme tuhle křepelku podávali se Svatomartinským Modrým Portugalem od Vinselekt Michlovský. Nevím jaká svatomartinská vína chystají letos, ale určitě se po něm mrkněte!

Nejprve se pusťte do přípravy nádivky. Měla by trochu vychladnout, a to se určitě stane během toho, co se budete kostit s křepelkou 🙂

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Houby taky tak. Špek a kdoule stejně. Na mini kostičky. Rozehřejte velkou pánev. Na ni vsypejte kostičky špeku a nechejte ho, aby se vysmažil dokřupava a pustil tuk. Přidejte cibuli a opékejte asi tři minuty. Přidejte kdoule a opékejte, dokud cibule nezezlátne, kdoule nezměknou. Přisypejte houby. Společně promíchejte a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami. Doporučuji majoránku.

Sundejte pánev z plotny a přidejte minikostičky toastového chleba, promíchejte. Vmíchejte vejce a nechejte vychladnout. Pusťte se do křepelek.

křepelky

Postup vykostění křepelky:

„Začněte od zad, kůži rozřízněte kolem páteře a poté opatrně odřezávejte od žeber, křídla odřízněte, stehna ponechte i s kostmi. Pozor, ať křepelku nezmáčknete příliš pevně jako já, když jí rozdrtíte obratle, jde to poznání hůř. Ale výsledek stojí za to. Snažte se nikde neproříznout kůži.“

Bude to trvat opravdu dlouho. Klidně 10 – 15 minut jeden kousek. Ale možná že 15 minut první kousek a poslední už jen 8 🙂 Chce to cvik. A stojí to za tu námahu. Uvidíte!

Vykostěné křepelky si pěkně srovnejte a připravte si pruh alobalu, který několikrát přeložte. Vznikne vám pevný pásek, kterým bude celá křepelka držet pohromadě.

Plněná vykostěná křepelka s nádivkou z lesních hub a foie gras

Vychladlou nádivku nacpěte křepelce do břicha a vytvarujte ji tak, aby vypadala jako předtím, než jste se do ní pustili s nožem. Zpevněte ji za pomoci alobalového pásku. Osolte a opepřete.

Jednu křepelku vedle druhé naskládejte do pekáče. Na každou dejte kousek másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat, podle velikosti křepelky 12 – 20 minut. Pěkně dozlatova, ale nesmí být vysušená.

Podávejte, s čím máte chuť. Stačí třeba jen trochu dobře ochuceného salátu. My jsme vyrobili batátové chipsy a byly výborné.

Nákupní seznam

Víno k jídlu, jak jsem psala výš, je od Vinselekt Michlovský

Špek do křepelky je od Krásna, Špek dědy Pilčíka