fbpx
Léto,  Sezóna,  Testování

Letní zavařování s produkty Dr.Oetker

Můj vztah k zahradě se vyvíjel mnoho let. V pubertě jsem ji nesnášela, když jsem se stěhovala do svého domu, tak jsem ji ignorovala. Po několika letech života se zahradou, kde byla jen tráva začalo postupné osazování. Kytky, stromy, ovocné keře. A v době covidových uzávěr vznikly i vyvýšené záhony, rajčatové plantáže a letos přibylo dokonce pařeniště a trojpatrový jahodový záhon.

Spoustu úrody zpracujeme rovnou ze zahrady. Sníme, použijeme ke grilování a do vaření. Co dělám s přebytky?

Zavařuji. Navíc mám ještě další přísun ovoce a zeleniny ze zahrady od rodičů.

Každý rok vyrobím snad nejvíce jahodové marmelády. A taky různé sirupy. Bezinkový, meduňkový, mátový, pampeliškový. Baví mě to moc a pomáhám si produkty od Dr.Oetker, bez kterých už se v letní kuchyni neobejdu.

Které jsou mé nejoblíbenější?

GELFIX Klasik, Extra i Super

Ten vybírám podle druhu ovoce, na které Gelfix používám.

Želírovací cukr se stévií

Na jahodový džem používám už jen tenhle želírovací cukr. Moc mi s ním výsledný džem chutná a tak neměním…

Sirupfix

Tak bez něj se neobejde žádný z mých sirupů…

A teď ještě pár osvědčených netradičních jahodových džemů…

Džem první – jahodový s rebarborou

  • 500 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • Želírovací cukr se stévií Dr.Oetker

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme želírovacím cukrem.

A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.

Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.

Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.

Džem druhý – jahodový s mátou

  • 700 g jahod
  • Želírovací cukr se stévií
  • asi 6 rostlinek máty

Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!

Džem třetí – jahodový s kakaovými boby

  • 1 kg jahod
  • 10 nepražených kakaových bobů
  • 1 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 500 g třtinového cukru
  • Gelfix Extra Dr.Oetker

Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.

Džem čtvrtý – jahodový s květy černého bezu

  • 700 g jahod
  • 20 květenství černého bezu
  • Želírovací cukr se stévií
  • 1 bio citron

Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!

Připravené suroviny – jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.

Džem pátý – jahodový s levandulí

  • 700 g jahod
  • 20 stonků levandule
  • Želírovací cukr se stévií

Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a Dr.Oetker. Na magazínu najdete pěkné povídání o jednotlivých produktech.