Dezerty,  Hlavní jídla,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Letní vášeň: Kynuté knedlíky s ovocem

Záleží je na vás, jaké ovoce do knedlíků “zabalíte”. Já miluji nejvíce jahody, švestky a meruňky. Tenhle recept se nikdy nepřejí a nikdy neomrzí. Když si ovoce zamrazíte do zásoby, můžete si knedlíky dopřát po celý rok. U nás už začaly prázdniny a tak se těším, že knedlíky budou jedno z prvních prázdninových jídel. Pepíno i Tony je totiž milují.

S receptem na těsto zbytečně neexperimentuji, používám stále stejný, osvědčený. Jaký je váš oblíbený?

Potřebujete

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 400 ml vlažného mléka
  • ovoce

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.

Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři minuty.

Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.

Dobrou chuť přeje Elly.