fbpx
Dezerty,  Recepty,  Testování

Třešňový rolovaný koláč s tvarohem a mákem

Když jsem si protrpěla první tři měsíce těhotenských nevolností, přišel postupně pravý opak. Chutě na kdeco 🙂 Nejvíce na kus masa, ovoce a zeleninu. Takže naštěstí celkem zdravé. To jsem si ale vybrala pro těhotenství to nejlepší období, protože aktuálně kolem mě dozrává úplně všechno. Jahody, třešně, ostružiny, rybíz. A já si užívám.

Navíc jsem před pár dny v kuchyni nainstalovala novou troubu MORA. Vybrala jsem si TENTO model a od doby, co je doma, tak se ještě nezastavila 🙂 Peče chleba (ten na jedničku s hvězdičkou), marmelády (pečené marmelády jsem letos zkusila poprvé), bublaniny, koláče, housky. A já zkouším co všechno zvládne.

DSC_1886.jpg (88 KB)

Nechala jsem si ji ve stejné výšce jako předchozí troubu, tedy spodní okraj zhruba u mého pasu. Tato poloha se mi osvědčila, protože se k troubě nechci ohýbat. V posledních dnech mě dost bolí záda, protože Trepka už má asi dvě kila, takže troubu ve výši očí opravdu ocením. Z toho, jak trouba pracuje, jsem nadšená. Je velice rychle nahřátá a také rychle po vypnutí vychladne. Její dvířka jsou studená i při pečení na nejvyšší teplotu a tak se nemůže nikdo zranit. Perfektní jsou teleskopické výsuvy ve třech polohách. Ty využívám maximálně. Když potřebuji pokrm v troubě zkontrolovat, tak si s ním pěkně vyjedu ven a nemusím mít strach, že se mi jídlo vyklopí.

Poslední super výkon trouby MORA byl dokonalý, osvěžující a šťavnatý koláč s třešněmi, mákem a tvarohem. Zamilovala jsem si ho na první ochutnání, recept jsem dlouho ladila, proškrtávala, nahrazovala a přidávala suroviny. Finální verze nemá chybu.

DSC_1878.jpg (108 KB)

Potřebujete

  • 500 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 1 lžíce rumu (tuzemáku)
  • 150 g rozpuštěné Hery 

náplň

  • 200 g mletého máku
  • 350 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml vlažného polotučného mléka
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 700 g vypeckovaných třešní

poleva

  • 5 lžic citronové šťávy
  • 100 g cukru moučka

Mouku promíchejte s cukrem a droždím. Přidejte rozpuštěnou Heru, smíchanou s mlékem a rumem. Ručně, ale ideálně v kuchyňském robotu, umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím, co těsto kyne, vypeckujte třešně a připravte si makovou náplň. Ta je velice jednoduchá. Mák smíchejte s cukrem a zalijte vlažným mlékem. Přidejte tvaroh a umíchejte náplň.

DSC_1863.jpg (186 KB)

Vykynuté těsto rozválejte na čtverec, o rozměrech asi 50 x 50 cm. Celou plochu potřete makovou náplní.

Na náplň naskládejte třešně.

DSC_1867.jpg (133 KB)

Pevně zaviňte do rolády. Krájejte na plátky asi pět centimetrů silné (nebo podle výšky vaší pečící formy).

DSC_1870.jpg (162 KB)

Vyšší koláčovou formu o průměru cca 30 cm vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Rolády z těsta skládejte do formy jednu vedle druhé.

Nechejte ještě dvacet minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 45 minut.

Smíchejte cukr moučka a citronovou šťávu. Po upečení celý koláč přelijte citronovou polevou.

Krájejte na výseče.

Dobrou chuť přeje Elly.