Dezerty,  Léto,  Recepty,  Sezóna,  Testování

Letní ovocný koláč ve formě Kitchen Aid

kolac8

Máte chuť na něco sladkého a letního? Vyzkoušejte velice snadný koláč s tvarohem a ovocem.

V redakci magazínu Žena-in.cz jsme při akci se čtenářkami testovali parádní pečící formy a plechy od Kitchen Aid. Dvě jsem si odvezla domů a už po cestě jsem se těšila co v nich všechno dobrého upeču. Formy mi byly sympatické od prvního pohledu a ještě více od toho, co jsem je dostala do ruky. Jsou totiž pěkně těžké. A to mám prostě na nádobí ráda. Vlastně i na spotřebičích. Je hned na první “potěžkání” jasné, že výrobek nebude z nějakého levného nekvalitního materiálu. Je to prostě dobrá práce.

kolac1

Na první pečení jsem si vybrala fakt jednoduchý recept. Rychlý letní koláč. Mám ráda kombinaci ovoce a tvarohu a tak jsem se pustila do práce.

Přiznám se, že balené rozválené těsto mám fakt ráda. Používám ho na oblíbený jablečný štrúdl (když se mi nechce dělat s taženým) a na snadné koláče. Vždycky je po ruce na křupavé slané drobnosti k posezení u vína a piva. Můžete do něj zabalit cokoliv, ať sladkého nebo slaného a máte super svačinu.

Na dnešní dezert jsem posbírala celý obsah své zahrádky. Vloni jsme zasadili pár angreštů, rybízy, maliny a už pár let nám tady rostou ostružiny. Mix těchto sladkých plodů jsem „utopila“ v koláči a doplnila je tvarohem. Zbytek surovin jsem pořídila ve svém oblíbeném Lidlu.

kolac2

Potřebujeme

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 500 g plnotučného tvarohu (2 x 250 g vanička)
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 vejce
  • ovoce
  • džem podle chuti, klidně s kapkou alkoholu
  • máslo na vymazání formy

Postup

Připravte si koláčovou formu. Pokud máte stejnou jako já, od Kitchen Aid, tak má nepřilnavý povrch a není potřeba s ní dělat téměř nic. Já jsem ji jen lehce vymazala máslem. I kvůli chuti.

Do formy rozprostřete listové těsto. Kus si nechejte na ozdobení povrchu. Dno propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Ten ještě můžete smíchat s kapkou nějakého alkoholu. Hodí se třeba rum, griotka, portské nebo něco takového. Já jsem použila z Chorvatska dovezené sladké dezertní víno prošek. Mňam!

kolac4

Tvaroh ušlehejte s cukrem a vejci. Polovinu dejte na těsto do formy. Naskládejte na tvaroh část ovoce – jednu tenkou vrstvu. Tu přikryjte opět tvarohem.

kolac5

Nahoru na tvaroh opět dejte ovoce.

kolac6

Ze zbytku těsta nakrájejte proužky. Těmi ozdobte povrch koláče.

kolac7

Pečte při teplotě 175 °C, zhruba 45 minut.

Nechejte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.