Hlavní jídla,  Recepty

Lehce pikantní křídla a perfektní smažená rýže

Kuřecími křídly uděláte doma radost určitě dětem i dospělým. Kdo má menší děti, tak by měl jen trochu ubrat na ostré chuti. Ale vždyť to znáte, to vám nemusím psát 🙂

Křídla si naložte do marinády, ideálně přes noc a ráno se podle počasí rozhodněte, zda je budete péct v troubě, nebo grilovat venku na terase. Vyzkoušejte také naši chutnou přílohu. Tentokrát vyhrála oblíbená křupavá smažená rýže se zeleninou.

Jinak k nim můžete podávat samozřejmě cokoliv. Třeba bagetu, chleba, pečené brambory…

Potřebujete

  • 1 kg kuřecích křídel

marináda

  • 6 lžic sojové omáčka
  • 3 lžíce sladkokyselé chilli omáčky
  • 2 lžičky sladké nebo uzené papriky
  • sůl
  • pepř

na přílohu

  • 8 – 10 hrnků uvařené rýže 
  • 1 velká cibule
  • 200 g žampionů
  • 3 mrkve
  • kousek celeru
  • 2 petržele
  • čerstvý špenát
  • zelená petrželová nať
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Ze všech surovin na marinádu si připravte marinádu. Kuřecí křídla omyjte, osušte a marinádou důkladně obalte. Nechejte odpočívat v chladnu, ideálně přes noc. Na druhý den pečte v troubě nebo grilujte. Podle chuti a počasí.

Ke křídlům si připravte zajímavou přílohu – smaženou rýži. Ta je výborná i jako hlavní bezmasé jídlo.

Zeleninu i žampiony si nakrájejte na kousky.

Ve velké pánvičce rozehřejte máslo. Na to vsypejte mrkev, celer, petržel, cibuli a žampiony. Společně restujte, dokud nezačnou žampiony vypadat opečeně a kořenová zelenina začne chytat zlatavou barvu.

Přidejte rýži. Opět chvíli opékejte. Nakonec přidejte nasekaný špenát a petrželku. V sezoně medvědího česneku přidejte i ten.

Ochuťte solí a pepřem.

Podávejte s kuřecími křídly.

Dobrou chuť přeje Elly.