fbpx
Polévky,  Recepty,  Testování

Krémová česneková polévka – jemná a voňavá

Polévky milujeme nejen v zimě, ale po celý rok. U nás doma nejvíce frčí krémové. Ty milují i děti.

Tak se snažím a mezi naše oblíbené patří bramborová s pórkem nebo dýňová. Také krémová česnečka. Jemná a přesto plná výborné česnekové chuti a vůně.

Kdo by ji neměl rád. Existuje velké množství nejrůznějších obměn. Někdo si nedovede představit česnečku bez syrového vejce, které je vyklepnuté do vřelé polévky těsně před podáváním. Jiný zase musí mít talíř s polévkou zasypaný hromádkou nastrouhaného sýra. To je klasická česnečka, čirá.

Nabízím vám recept na verzi v hrnci na plotně. Já jsem tentokrát zase vytáhla pomocníka Tefal Easy Soup. Suroviny mohou být stejné (přidala jsem i dvě maličké mrkve), jen jsem je nakrájela na kostičky, vsypala do „polévkovače“ a zapnula tlačítko pro krémovou polévku. Výhodou je polévka za půl hodiny, už hotová – rozmixovaná a krémová. V tomto případě použijte zhruba třetinu surovin („hrnec“ má menší objem).

DSC_3679

Potřebujeme

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 hlavička česneku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky – petržel, tymián
  • 1 bobkový list
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Ve větším hrnci rozpustíme máslo s olejem, na nepříliš vysokou teplotu. Do hrnce vsypeme cibuli s česnekem a pomalu opékáme. Směs v hrnci by měla mírně zezlátnout, ne se připálit. Bude to trvat asi deset minut. Poté přidáme na kousky nakrájenou mrkev a brambory.

Promícháme, opékáme ještě minutu, dvě.

DSC_3681

Zalijeme vývarem, přidáme sůl podle chuti. Vložíme také čerstvé bylinky. Ty nesekáme, ale vcelku svážeme do kytičky, kterou potom z uvařené polévky vytáhneme. Nakonec vhodíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.

Česnečka je uvařená. Vyjmeme bylinky, bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme pepřem a přidáme smetanu pro zjemnění.

Ihned podáváme, horké, ideálně posypané křupavými krutony z pečiva nebo smaženou křupavou cibulkou.

TIP: Připravte si polévku z pečeného česneku. Vyloupejte stroužky z hlavičky, ale nesloupávejte z nich slupku. Upečte na pekáči doměkka a až potom vyloupejte – nebo spíše vymáčkněte. Přidejte k již opečené cibuli a dále postupujte podle receptu. Pečený česnek je lehce nasládlý a polévka získá zajímavou chuť.