Ostatní,  Recepty

Křupavá cizrna pečená s oblíbeným kořením

DSC_4571
Máte rádi cizrnu? Já ano. Ráda ji používám jako přílohu, miluju hummus, používám ji i do polévek. A dnes si spolu můžeme připravit křupavou a zdravou pochoutku. Takové mlsání k televizi, takže zapomeňte na chipsy a tyčinky 🙂

K přípravě téhle dobroty vám stačí balíček suché cizrny nebo cizrna v plechovce, když nechcete ztrácet čas.

DSC_4563
Vypadá to naprosto obyčejně a příprava je opravdu jednoduchá. Stačí jen správně vybrat kořenící směs a pokaždé máte trochu jinou chuť. Kdo má rád pikantní, pálivé chutě, zvolí chilli vločky se solí. Pro orientální nádech použijte koření garama masala nebo jiné indické koření. Perfektní bude také kombinace uzené papriky a sušeného česneku. Na jaře a v létě použijte čerstvé bylinky. V případě pečených kuliček cizrny se dá skvěle experimentovat.

Jako základ můžete použít buď cizrnu sušenou – ze sáčku nebo cizrnu v nálevu v plechovce. Samozřejmě, že práce s plechovkou je jednodušší. Otevřete plechovku, scedíte a ještě osušíte papírovou utěrkou. Poslední krok je důležitý. Cizrna musí být co nejvíce suchá.

V případě sušené cizrny je vhodné ji den předem namočit. Na druhý den scedit, propláchnout a uvařit doměkka. Pozor, nerozvařit 🙂 Opět scedit, pořádně osušit.

DSC_4559

Potřebujeme

  • balíček suché cizrny Menu Gold (případně dvě plechovky cizrny v nálevu)
  • koření podle chuti
  • olivový olej
  • sůl
Uvařenou cizrnu nechejte pořádně okapat a osušte. Stejně tak cizrnu z plechovky. Tu navíc ještě pořádně propláchněte. Nasypejte ji na pekáč nebo plech. Měla by být na dotek suchá. Vyberte přebytečné slupky nebo vadné kousky cizrny.

Polijte olivovým olejem. Nešetřete. Protože čím více oleje, tím bude křupavější. Na dvě plechovky tři, čtyři lžíce oleje.

Osolte a pořádně promíchejte. V této chvíli nepoužívejte koření. V troubě by se vám spálilo.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, ve středu trouby. Každých deset minut promíchejte, aby se opékala rovnoměrně. Celkově pečte asi půl hodiny. Dokřupava. Teprve poté přidejte koření a pořádně ho promíchejte.

DSC_4568

Ideální je jíst cizrnu ještě teplou. Až vystydne, tak nebude křupavá. Ale stejně pořád dobrá.

Příjemné křupání přeje Elly.