fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování,  Těstoviny

Mac and Cheese. Americké těstoviny se sýrem

DSC_8949

Miluji jídla se sýrem. Miluji těstoviny.  Mac & Cheese jsou klasický americký recept. V originálním receptu se používají těstoviny “macaroni”, což nejsou makaróny, jak by vás mohlo napadnout. Žádné duté špagety, ale kolínka. Ty se na tento recept hodí nejlépe. Já jsem kolínka doma neměla, takže jsem použila krásné spirálky, které se při vaření ve vodě pěkně rozvinuly. Bylo to super!

Tento skvělý recept je v Americe velice oblíbený. Já jsem si zamilovala variaci podle Jamieho Olivera, kterou jsem objevila náhodou. Ideální jídlo pro mé děti. Těstoviny a sýr, nic jiného. Budou jásat! A samozřejmě jásaly. Jednoduché a jasné jídlo, velice chutné. Zabodovalo u celé rodiny a budeme se k němu rádi vracet. Vyzkoušejte a zamilujete si ho také.

Kromě toho, že musíte zvolit kvalitní těstoviny (používám značku Barilla), tak hodně záleží i na sýru. Chcete-li si opravdu pochutnat, doporučuji sýr Krolewski a to ten „tučný“, 45%.

DSC_8954

Potřebujeme

  • 450 g těstovin – použijte nejlépe kolínka
  • 2 lžíce másla
  • trocha oregana
  • 100 g parmezánu
  • 150 g sýra Krolewski 45%
  • 200 g mascarpone
  • sůl a pepř na dochucení
  • špetka muškátového oříšku

DSC_8955

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale nenecháme je uvařit úplně doměkka, jak jsme zvyklí, ale scedíme je asi o dvě minuty dříve, aby byly ještě lehce tvrdé. Dodělají se v troubě.

Ve velkém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejeme máslo, na který vsypeme oregano a krátce orestujeme. Stáhneme z plotýnky.

Uvaření těstoviny scedíme, ale stranou si necháme jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.

Těstoviny nasypeme do hrnce s máslem a oreganem. Přidáme mascarpone a větší část směsi nastrouhaných sýrů. Trochu si necháme na posypání. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku a můžeme ještě dochutit solí, je-li to potřeba, a pepřem. Promícháme a dáme na mírnou teplotu na plotýnku. Přidáme vodu z těstovin a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

Směs přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na deset minut zapéct do předehřáté trouby. Po deseti minutách můžeme ještě přidat teplotu a nechat zezlátnout sýrový povrch.

23231622_361299237653437_4893918727926929538_n

Připraveno ve spolupráci s magazínem ŽENA-IN.CZ a sýrem Krolewski.