fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Králík pečený s fenyklem a placaté brambory

kralik1

„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Piňďa to už nežere!!“ Oblíbená hláška z filmu Slunce, seno, jahody, u nás neplatí. My máme králíka rádi a nepřejedl se mi ani v dětství, kdy jsme králíky chovali a jedli celkem často.

Do dnešního receptu jsem králíka spojila se surovinou, která na rozdíl od králíka není příliš známa a používaná. Fenykl a jeho výraznou vůni si nezamiluje každý. Když si k němu naopak najdete cestu, můžete jej připravovat na mnoho způsobů.

Mé první setkání s fenyklem proběhlo v restauraci Zdeňka Pohlreicha, Divinis. K rybě jsem tady dostala výborný salát z čerstvého fenyklu. Nikdy dříve jsem fenykl neochutnala a znala jsem jen fenyklový čaj, kterým se dává miminkám, když je trápí bolení bříška 🙂 A opravdu funguje. Můžete si ho klidně uvařit jako dospělí.

Kromě zklidnění vašeho trávení napomáhá bylinkový čaj z fenyklových semínek také při kašli a rýmě. Pomáhá totiž čistit dýchací cesty a odhleňuje.

Jenže dnes budeme vařit s krásnými bílými hlízami čerstvého fenyklu. Najdete je dnes snad už v každém obchodě. Vybírejte menší kousky, jsou totiž chutnější, šťavnatější a jemnější. Hlíza by měla být pevná, čistě bílá, bez nejrůznějších fleků. Voní trochu jako lékořice.

kralik2

Než začnete fenykl zpracovávat – ať pro tepelnou úpravu nebo do salátu, odloupněte horní listy. Ty jsou tužší, do salátu se nehodí vůbec, pro delší dušení by to šlo. Ale já se jich zbavuji pokaždé. Seřízněte vrchní, zelenou část. Ta je velice tuhá. Stranou si nechejte jen jemné lístky, připomínající vzhledem trochu kopr. Těmi můžete hotový pokrm ozdobit nebo je použít do salátu.

Zbytek fenyklu zpracujte podle potřeby a konkrétního receptu.

Fenykl, který jsme dusili s králičími stehny, jsme doplnili ke konci dušení ještě čínským zelím pak choi. Celkově byla chuť zeleniny pod masem velice dobrá, lékořicová vůně i chuť fenyklu se zjemnila a pochutnávaly si dokonce naše děti. A to bývá většinou ta nejtěžší zkouška 🙂

Potřebujeme

  • 2 čerstvé hlízy fenyklu
  • 4 králičí stehna
  • 2 velké červené cibule
  • asi 100 g čínského zelí pak choi
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř a uzená paprika

Fenykl si očistíme a nakrájíme na kousky. Králičí stehna osolíme, opepříme a okořeníme uzenou paprikou.

kralik3

V litinovém hrnci (nebo jiném, pokud litinový nemáte) si zahřejte olej, na kterém stehna ze všech opečte. Vyndejte z hrnce ven a místo něj dovnitř dejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli a fenykl. Ochuťte solí a pepřem.

kralik4

Opékejte asi 8 minut. Poté do hrnce vraťte králičí stehna a zalijte asi 300 ml vody.

Duste, dokud maso nezměkne. Potom přidejte nahrubo nakrájené pak choi a ještě chviličku prohřejte.

K takhle  zajímavému jídlu se hodí i zajímavá příloha.

kralik5

Pečené placaté brambory

  • 1 kg přílohových brambor
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Očištěné brambory ve slupce uvařte doměkka. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a rozmáčkněte je na placku. Každou placku pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

Pečte v troubě na 200 °C, 15 minut. Brambory budou krásně křupavé a moc dobré!

kralik6

Dobrou chuť přeje Elly.