Hlavní jídla,  Recepty

Králík s šalotkou a pečeným česnekem

110923 004

Listuji archivními fotkami a občas vám sem hodím nějaký retro recept.

Třeba tenhle králík pochází z roku 2011 🙂 Králíka připravuji moc ráda, všem nám moc chutná. Zkouším ho na různé způsoby a stejně vždycky ráda vzpomínám na toho, co jsme mívali často doma, když jsem byla dítě. Moje maminka dělávala kořenovou  zeleninu naloženou v soli. Vždycky velké zásoby na celý rok, do sklenic a do sklepa. A králíka často dělala tak, že ho celého zasypala touhle zeleninou. Díky soli v zelenině nebylo potřeba už králíka solit.

K takovému králíkovi jsme mívali většinou brambory. Mňam!

110923 002

Potřebujeme

  • 1 králík
  • 4 šalotky
  • 2 hlavičky česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl a barevný pepř

Postup

Králíka očistíme a můžeme ho i naporcovat. Nebo nemusíme. Jak chceme. Kousky (nebo celého) králíka naskládáme do pekáče, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Kdo chce, může maso prošpikovat špalíčky anglické slaniny. Kdo nechce, nakrájí silnější plátky a těmi poklademe králičí maso, a zbytek necháme v pekáči. Podlijeme vodou nebo ještě lépe vývarem.

Do pekáčku dáme hlavičky česneku, překrojené podélně napůl. A také na polovinu nakrájenou oloupanou šalotku.

Pekáč přiklopíme poklicí a pečeme. Nejprve naplno, asi půl hodiny, poté dopékáme asi na 170 °C, až je maso měkké.

Výtečnou přílohou je bramborová kaše.

Dobrou chuť přeje Elly.