fbpx
Grilování,  Ostatní,  Recepty,  Sezóna

Pečené papriky s čerstvým sýrem a tymiánem

papriky2

Pečené papriky jsou svěží a lehké jídlo, které bude chutnat nejlépe, když použijete papriky z vlastní zahrádky. Už pro ten pocit. Ale budou chutnat výborně i z paprik darovaných a nakonec i těch koupených. Je to prostě super jídlo.

Hodí se třeba jako předkrm nebo jako večeře.

Potřebujeme

  • 6 paprik (ideální jsou kapie, pěkně buclaté)
  • 500 g sýra Palouček
  • 50 g opražených nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • 3 lžíce kvalitního zastudena lisovaného olivového oleje
  • 1 lžička kvalitního balsamikového octa
  • snítky tymiánu a ořechy na ozdobení

papriky1

Troubu si předehřejte na 180 °C. Rošt dejte do středu trouby. Připravte si velký plech nebo pekáč.

Papriky omyjte. Připravte si malý, ostrý nůž a v paprice udělejte řez dlouhý asi 6 cm. Může být klidně přes celou papriku. Ale pozor, aby se vám potom při vydlabávání semínek paprika nerozpadla. To je veškerá příprava papriky před pečením. Semínka nechejte uvnitř. Vyberete je po upečení.

Papriky naskládejte na plech, řeznou stranou nahoru. Pečte 30 minut. Papriky změknou a mohou být místy až lehce připálené. Nevadí. Slupku stejně oloupete.

Papriky nechejte vychladnout. Opatrně malou lžičkou vyberte z papriky semínka. Pracujte raději pomalu, ať papriku moc nepoškodíte. Stonky by měly zůstat pěkně na paprice. Vypadá to lépe.

Smíchejte všechny ostatní suroviny, kromě oleje a balzamika, v míse. Trochu opražených, nasekaných ořechů si nechejte na ozdobení, stejně jako trochu tymiánových lístků. Ochuťte.

Každou papriku naplňte ochucenou sýrovou směsí. Naplněnou papriku pěkně natvarujte.

Na talíři posypejte ořechy a tymiánem, zakápněte olivovým olejem a balsamikem.

papriky3

Inspirací mi tentokrát byl můj oblíbený Yotam Ottolenghi. Tento britský šéfkuchař, autor kuchařek a majitel restaurací, pochází z Jeruzaléma. Baví mě sledovat pořady s ním a číst jeho recepty. Má zajímavý styl, často „šmrncnutý“ kuchyní dálného východu.

Dobrou chuť přeje Elly.