fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty

Chcete upéct beránka a nemáte formu? Víme jak na to!

Jsem každodenní kuchařka a pekařka a přesto jsem svou první formu na beránka získala až umřela babička a já jsem si domů vzala tu její. Věřím tomu, že ani řada z vás nemá doma beránčí formu. Třeba proto, že nemáte v kuchyni dost místa a beránek se peče jednou do roka.

Proto jsem uvítala nápad Tefalu, upéct beránka v sadě hrnců Ingenio. Nejdříve jsem si říkala, že je to nesmysl, ale pak jsem se ponořila do přemýšlení a pečení a vznikl tenhle krasavec. Jsem na něj pyšná a tenhle prototyp od nás dostal na narozeniny Max, syn našich kamarádů.

Potřebujete

Na základní korpus

  • 8 vajíček
  • poté si zvažte celá vejce, ve skořápce a kolik váží těch 8 vajec, tak kolik gramů…
  • polohrubé mouky
  • cukru krupice
  • 16 lžic horké vody
  • 50 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (použila jsem Willie´s Cacao)

Na roládu

  • 5 vajíček
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru krupice

Na krém a dokončení

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 100 g másla
  • 100 g plnotučného tvarohu
  • 400 g jahodového nebo jiného džemu
  • 50 g mléčné čokolády

Ze všeho nejdříve si upečte roládu. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky dejte šlehat s cukrem do nadýchané, světle žluté pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Opatrně smíchejte sníh, žloutky s cukrem a polohrubou mouku.

Připravené těsto  nalijte na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Uhlaďte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 9 minut, dozlatova. Vyndejte z trouby a smotejte do rolády, i s pečícím papírem. Zabalte do utěrky a nechejte úplně vychladnout.

Po vychladnutí roládu rozmotejte, sundejte z pečícího papíru. Namažte 1/3 marmelády a 1/3 krému.

Krém si připravte mezitím, co se roláda peče a chladne. Z mléka a pudingového prášku uvařte hustý puding. Oslaďte podle chuti. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Do úplně chladného pudingu zašlehejte změklé máslo a tvaroh.

Roládu nechejte ztuhnout v lednici. A pusťte se do přípravy další části beránka.

Kolik váží vejce ve skořápce, tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky (bude to zhruba 500 g). Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody, takže celkem 16 lžic.

Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny. Nakonec opatrně vmíchejte čokoládu, nasekanou v Tefal 5sec chopperu.

Na plech si dejte pečící papír a lžící na něj naneste tvar hlavy beránka.

Hrnec Tefal Ingenio o průměru 25 cm vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Do hrnce nalijte zbytek těsta.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, na horkovzduch. Do trouby dejte hrnec i plech s hlavou. Piškot bude upečený zhruba za 50 minut. Prvních dvacet minut určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vyndat hlavu beránka. Po dalších 20 minutách zkuste vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá. Tak poznáte, že je korpus upečený.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte. Rozdělte korpus na pět plátů.

Spodní plát nechejte tak velký, jak je. Každý další plát o maličko ořezejte nožem tak, aby vznikla pěkná polokoule, kopeček. Každý plát pomažte marmeládou a skládejte pláty na sebe. Největší dolů, nejmenší nahoru.

Ořezané kousky korpusu rozdrobte a v míse smíchejte se 2 lžícemi krému a 2 lžícemi marmelády.

Z této hmoty vytvarujte horní část korpusu na beránka. Celý korpus pomažte zbytkem krému. Pokud vám zbyla i marmeláda, můžete ji přimíchat do krému.

Roládu nakrájejte na tenké plátky a ty přilepte na krém kolem korpusu. Vznikne tak pěkně kudrnaté tělo beránka.

Hlavu beránka dozdobte rozpuštěnou čokoládou a přilepte na korpus. Nechejte přes noc vychladit v lednici.

Líbí se vám? Pustíte se do něj?

Dobrou chuť přeje Elly a Tefal.