fbpx
Cestování,  NEVAŘÍME :-)

Jak jsme si pochutnali v Grandhotelu Tatra?

V prvním článku z našeho víkendového wellness pobytu v Grandhotelu Tatra jsem se soustředila na celý hotel. Na jeho vybavení, krásné pokoje a stylové zařízení a na to, jak na nás hotel celkově působil. Slíbila jsem, že se budu zvlášť věnovat jídlu. Protože místní kuchyně si to fakt zaslouží.

Čekala jsem, že tady bude jídlo moc dobré. Ale bylo to určitě ještě lepší než jsem doufala. Od bufetových snídaní a večeří, až po menu, které se mění v průběhu roku, podle sezony.

Dnešní článek bude více o fotkách, než o dlouhém povídání. Protože nejlepší co můžete udělat, je vyjet si na výlet do Velkých Karlovic a Tatru ochutnat naživo. Rozhodně to stojí zato!

Už na pokoji nás upoutal dřevěný tác s mnoha druhy krásně nařezaného ovoce.

Pod vedením šéfkuchaře Petra Novotného to tady na první pohled šlape jako hodinky. Při snídani, obědu i večeři, chodí pravidelně na kontrolu jak šéfkuchař, tak další kuchaři z kuchyně. Aby bylo jídlo stále úhledně naskládané v ohřevných nádobách i na tácech, aby nikde nic nechybělo.

Podobně po restauraci stále pendluje i servírky a číšníci. Všichni s úsměvem na rtu, pozorní a velice milí. Máte pocit, že jste ta nejdůležitější osoba v celém hotelu. Nic není problém, všechno na co máte chuť je tady k dostání. Nemůžete laktózu? U snídaně si dejte oříškové mléko. Vyberte si z několika druhů müsli. Cereální snídaně je pohromadě, v originálně vybaveném koutku.

Podobně nás zaujaly koše s pečivem. Vše křupavé, čerstvé, chutné.

Caprese nikdy a nikde zklame. K tomu perfektně připravený gravlax, který si tady nakládají v kuchyni sami.

Ovoce, máslo, šunka a jiné uzeniny. Některé ovoce exotické, ale velká část surovin, které na stole najde, pochází z lokálních zdrojů. Od místních dodavatelů, řezníků, farmářů…

Velký výběr sýrů, které se vyrábějí převážně ve Velkých Karlovicích a okolí.

Takhle lákavě může vypadat i vás snídaňový talíř v Grandhotelu Tatra.


Sladká tečka na závěr snídaně. Mají tady chutnou kávu nebo kakao, ke kterým ochutnejte rozkošné minipečivo. To je tak, když máte chuť na všechno a všechno můžete ochutnat, protože jde o mini verze oblíbených sladkých moučníků.

Nebo raději posnídáte takto? V prosluněné jídelně se snídaně stává totálně pohodovým startem do nového dne!

A pojďme večeřet. Opět bufetová nabídka. Je z čeho vybírat. Klasika jako je guláš, svíčková, pečené kuře, kachna se zelím. Doplňují ji mořské plody, rizoto, bezmasá jídla, saláty. Na výběr je z mnoha příloh a tak je jen na vás, jak si večeři nakombinujete.

Samozřejmostí je velký výběr předkrmů. Vybere si opravdu každý. Milovník ryb, masa, ale i vegetarián.

Je libo salát Niçoise, s perfektně upraveným tuňákem?

Nebo dáte přednost šunce s melounem?

Samozřejmě mi to nedá a ochutnám od každého něco.

Polévka nesmí chybět. Dnes je to skvělá houbová bramboračka.

Směs studených předkrmů.

A jemná domácí paštička.

U večeře jsme tak dlouho otáleli s výběrem dezertu, až na nás nezbyla čokoládová pěna, kterou jsem moc chtěla ochutnat. Poprosila jsem pana číšníka, jestli nějaká nezbyla v kuchyni. Ano!!! Jen musíme chvíli počkat. Čekání se vyplatilo. Takto krásně nazdobený dezert chutná hned lépe.

Při každém jídle velice oceníte, že se po restauraci pohybuje velké množství personálu. Jsou hned u vás, když něco potřebujete, na nic nečekáte, všechna vaše přání jsou již předem splněna. Doporučuji si k jídlu objednat skvělé víno a rozhodně ochutnat místní limonády. Ty nemají chybu.

Ale to jsme se dostali ke zlatému hřebu celého článku. Menu ala carte. Pokud máte polopenzi, doporučujeme ochutnat na oběd. Menu se mění podle sezony a to, které jsme ochutnali bylo zimní. Na stránkách Grandhotel Tatra najdete menu aktuální, jarní. A to vypadá také skvěle! Jedli jste třeba už muflona?

My jsme si objednali s manželem vždycky každé jídlo jiné. Děláme to tak vždycky, ať ochutnáme co nejvíce z nabídky. Čím začít? Přeci předkrmem…

Šneci z Moravy s bylinkovým máslem a domácím kmínovým chlebem. Ty jsem musela ochutnat, protože šneky miluju. Když jsme ve Francii, tak si je musím dát kdekoliv je mají na menu. A tady je mají fakt dobré…

Pomalu vařený vepřový jazyk z českého chovu s bramborovým pyré a koprovou omáčkou. Další jídlo, které si nenechám ujít. Vepřový jazyk je lahůdka, která, když je dobře připravená, se jen rozplývá na jazyku. Kombinace s koprovou omáčkou a samotné dochucení jazyka – na jedničku s hvězdičkou!!!

Ostudně selhala foodblogerka ve mě a nestihla jsem vám tuhle polévku vyfotit před zalití krásně naaranžovaného česneku a výhonků. Za mě tahle polévka jedna z nejlepších, co jsem kdy ochutnala. Polévka z pečeného česneku s citronovou trávou a konfitovaným česnekem.

Hovězí vývar s křupavou zeleninou a tarhoňou. Výborně uvařená klasika, na které si pochutná každý.

Kachní prso s houbovým ragú, lanýžovými noky a dyňovým pyré. Jak vám popsat tohle jídlo? Za všechno mluví už fakt, že když píšu tenhle článek a dostala jsem se až k této fotce, dostala jsem obrovský hlad a chuť právě na tohle jídlo. Kachní maso, které je připravené tak skvěle, že hned při prvním soustu pochopíte, že vaše volba byla správná. Maso, které se rozplývá na jazyku a je tak křehké a měkké, že si to ani neumíte představit. Houbové ragú voní létem a lesem, opět výborně dochucené. Jako celek, s lanýžovými noky a jemným dýňovým pyré, budete na vrcholu blaha.

Kachní maso byla  moje volba, manžel hned sáhnul po zvěřině. To je zase jeho srdcovka. Pomalu tažené dančí maso z našich lesů s tradičními bramborovými osuchy a šípkovou omáčkou. Má cenu se opakovat, že jsme opět nesáhli vedle? Maso, do kterého drcnete vidličkou a rozpadá se, doladěné výtečnou omáčkou a méně tradiční přílohou – osuchy. Jde o pečivo, které je typické pro tento kraj, kraj moravského a slovenského pomezí. A k dančímu se hodily perfektně.

Dezert jsme si vychutnali na prosluněné terase hotelu. I v chladnějším počasí se tady můžete posadit na křesla s kožešinami a přikrýt se dekou. Vybrali jsme pistáciový dortík s krémem z domácí smetany, bazalkovou zmrzlinou a pečenými vlašskými ořechy. Druhý dezert byl pečený ananas v pomerančích se skořicí, karamelovou omáčkou a zmrzlinou z bílé čokolády. Obojí dokonalé!!!

Kromě domácí limonády také vyzkoušejte bylinkové čaje z místních luk a strání.

Krásný pobyt v Grandhotelu Tatra přeje Elly.