fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Co jsem si zamilovala v Rakousku? Tafelspitz

Po několika návštěvách Rakouska a to především místních hor, jsem se naprosto zamilovala do tamní kuchyně. Lepší zvěřinu jsem snad nikde neochutnala, knedlíky, které jsou vždycky skvělé a pokaždé trochu jiné, s nápadem, výborné polévky. Prostě gastro zážitek.
Na cesty po Rakousku se vypravuji nejčastěji s turistickým portálem kamkam.eu, což mě neskutečně baví. Hlavně proto, že se díky tomu dozvím maximum o navštívené destinaci a dostanu se na místa, o kterých bych třeba ani nevěděla. A pak o tom můžu psát dál 🙂 Díky tedy Beatě, která má všechny tyhle věci v malíčku a ráda je posílá dál.
Pochoutku jménem Tafelspitz můžete nejčastěji ochutnat právě v Rakousku. V té nejlepší úpravě se hovězí maso rozplývá na jazyku a dostanete k němu kořenovou zeleninu, jablečný křen, špenát a brambory. My to dnes zkusíme maličko jinak. Měla jsem zrovna v kuchyni extrémně kreativní náladu a tak jsem se vyřádila.

Na přípravu tohoto jídla potřebuje pořádný a krásný kousek hovězí nebo telecí květové špičky. Nechtějte v řeznictví žádné jiné. Tenhle kus masa k Tafelspitz patří. V restauraci většinou Tafelspitz dostanete jako kus masa v polévce, spolu s kořenovou zeleninou a vedle na talíři špenát, brambory, křen. Přesně takhle jsem Tafelspitz ochutnala v rakouských horách já.

tafelspitz

Jenže když jsem v řeznictví viděla květovou špičku, tak jsem se rozhodla držet se surovin, ale zvolit jinou formu servírovaní. Vznikla tak dvě různá jídla, udělala jsem tedy krásné Tafelspitz menu 🙂

tafelspitz

Potřebujete

  • 800 – 1000 g hovězí květové špičky
  • 8 morkových kostí (menších, nebo 4 větší)
  • sůl
  • černý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • 3 mrkve
  • 1/2 bulvového celeru
  • 1 cibule
  • 1 petržel i s natí
  • máslo

na placky

  • 500 g brambor
  • 2 jablka
  • 1 – 2 lžičky čerstvého křenu
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo na smažení

na zeleninu

  • 1 malý bulvový celer
  • 6 velkých mrkví
  • 1 pórek
  • sůl a pepř
  • máslo

Maso omyjte a osušte. Morkové kosti naskládejte na pekáč a nechejte zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.

morkové kosti

Mezitím, co se pečou kosti, dejte na velkou pánev opékat zeleninu na vývar. Očištěnou, nakrájenou na menší kousky. Opékejte na másle. Cibuli jen rozpulte a opečte na řezné straně, včetně slupky. Opečená zelenina dodá vývaru krásnou barvu.

opečená zelenina

Připravené syrové maso, opečené morkové kosti a zeleninu dejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte koření. Vařte tak dlouho, dokud se nebude maso téměř rozpadat. Jak dlouho, to vám přesně nenapíšu, protože záleží na tom, jaké maso koupíte, jak kvalitní. Já jsem vařila asi pět hodin. Vařte na mírnější teplotu.

Vývar zceďte. Já jsem se rozhodla podávat ho jako polévku s nudlemi a najemno nakrájeným hovězím masem. Zeleninu z vývaru už potřebovat nebudete. Všechnu svou chuť předala do vývaru.

Jako přílohu si připravte restovanou zeleninu a bramborovo jablečné placky s křenem. Jediné, co jsem u své úpravy Tafelspitzu vynechala, byl špenát.

Celer, mrkev i pórek si nakrájejte na plátky. Orestujte na kousku másla, ochucené solí a pepřem. Zelenina by měla zůstat svěží a křupavá.

zelenina

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Polovinu najemno a polovinu nahrubo. Přidejte k nim nahrubo nastrouhané jablko (klidně se slupkou) a najemno nastrouhaný křen. Ochuťte solí a pepřem. Smažte dokřupava na oleji.

tafelspitz

Na talíři podávejte placky, zeleninovou směs a natrhané kusy hovězího masa.

tafelspitz

Jako předkrm jsem zužitkovala morek z polévky. Podávala jsem ho namazaný na bramborovo-jablečných plackách, které jsem smažila k hlavnímu chodu.morek

Dobrou chuť přeje Elly.