
Co jsem si zamilovala v Rakousku? Tafelspitz
Na přípravu tohoto jídla potřebuje pořádný a krásný kousek hovězí nebo telecí květové špičky. Nechtějte v řeznictví žádné jiné. Tenhle kus masa k Tafelspitz patří. V restauraci většinou Tafelspitz dostanete jako kus masa v polévce, spolu s kořenovou zeleninou a vedle na talíři špenát, brambory, křen. Přesně takhle jsem Tafelspitz ochutnala v rakouských horách já.
Jenže když jsem v řeznictví viděla květovou špičku, tak jsem se rozhodla držet se surovin, ale zvolit jinou formu servírovaní. Vznikla tak dvě různá jídla, udělala jsem tedy krásné Tafelspitz menu 🙂
Potřebujete
- 800 – 1000 g hovězí květové špičky
- 8 morkových kostí (menších, nebo 4 větší)
- sůl
- černý pepř
- nové koření
- bobkový list
- 3 mrkve
- 1/2 bulvového celeru
- 1 cibule
- 1 petržel i s natí
- máslo
na placky
- 500 g brambor
- 2 jablka
- 1 – 2 lžičky čerstvého křenu
- sůl a pepř
- olej nebo sádlo na smažení
na zeleninu
- 1 malý bulvový celer
- 6 velkých mrkví
- 1 pórek
- sůl a pepř
- máslo
Maso omyjte a osušte. Morkové kosti naskládejte na pekáč a nechejte zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut.
Mezitím, co se pečou kosti, dejte na velkou pánev opékat zeleninu na vývar. Očištěnou, nakrájenou na menší kousky. Opékejte na másle. Cibuli jen rozpulte a opečte na řezné straně, včetně slupky. Opečená zelenina dodá vývaru krásnou barvu.
Připravené syrové maso, opečené morkové kosti a zeleninu dejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte koření. Vařte tak dlouho, dokud se nebude maso téměř rozpadat. Jak dlouho, to vám přesně nenapíšu, protože záleží na tom, jaké maso koupíte, jak kvalitní. Já jsem vařila asi pět hodin. Vařte na mírnější teplotu.
Vývar zceďte. Já jsem se rozhodla podávat ho jako polévku s nudlemi a najemno nakrájeným hovězím masem. Zeleninu z vývaru už potřebovat nebudete. Všechnu svou chuť předala do vývaru.
Jako přílohu si připravte restovanou zeleninu a bramborovo jablečné placky s křenem. Jediné, co jsem u své úpravy Tafelspitzu vynechala, byl špenát.
Celer, mrkev i pórek si nakrájejte na plátky. Orestujte na kousku másla, ochucené solí a pepřem. Zelenina by měla zůstat svěží a křupavá.
Brambory oloupejte a nastrouhejte. Polovinu najemno a polovinu nahrubo. Přidejte k nim nahrubo nastrouhané jablko (klidně se slupkou) a najemno nastrouhaný křen. Ochuťte solí a pepřem. Smažte dokřupava na oleji.
Na talíři podávejte placky, zeleninovou směs a natrhané kusy hovězího masa.
Jako předkrm jsem zužitkovala morek z polévky. Podávala jsem ho namazaný na bramborovo-jablečných plackách, které jsem smažila k hlavnímu chodu.
Dobrou chuť přeje Elly.