fbpx
Dezerty,  Jaro,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Jahodový koláč s rebarborou a mandlovými lupínky

DSC_7375

Rebarbora je dokonalá v kombinaci s jahodami. Třeba v našem oblíbeném koláči. S voňavými mandlovými lupínky.

Spojení sezonního ovoce – jahod a rebarbory – je dokonalé. Slaďoučké a voňavé jahody zajímavě doplňují kyselou chuť rebarbory. A právě teď jsou obě tyto suroviny v perfektní formě. Proč toho tedy nevyužít a nezkombinovat je do chutného dezertu?

Jahody a rebarbora společně, to může být také velice dobrý domácí džem. Poměr těchto dvou surovin závisí na tom, jestli chcete džem kyselejší, nebo sladší. Rebarboru můžete zkombinovat ale i s jiným ovocem. Příjemně chutná s malinami i s jablky.

Nezapomeňte na to, že na rozdíl od jahod, které jsou nejchutnější syrové, musí rebarbora projít alespoň malou tepelnou úpravou. Ideální je povařit ji na chvíli s trochou cukru a v troše vody.

DSC_7361

Dnešní koláč je opět snadný. Jak už jste u nás asi zvyklí. Celý proces pečení jsem tentokrát urychlila použitím hotového křehkého těsta. Můžete si vyrobit ale své vlastní, křehké těsto, které používáme na většinu podobných koláčů.

Potřebujeme

  • 1 balení rozváleného křehkého těsta
  • 250 g ricotty
  • 125 g měkkého másla (1/2 kostky)
  • 2 vejce
  • vanilka
  • 100 g cukru moučka
  • 4 stonky rebarbory
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • tři menší snítky čerstvého citronového tymiánu
  • 250 g jahod
  • mandlové plátky

Postup

Hotové těsto roztáhněte do kulaté koláčové formy. Těsto je položené na pečícím papíře, který pod ním nechejte a tvar těsta upravte nůžkami.

Těsto upravte tak, aby byly okraje zvednuté, co nejvíce to jde. Dno propíchejte vidličkou. Na dno položte pečící papír, který vysypte velkou vrstvou fazolí. To proto, aby se těsto při předpékání nezvedalo. Předpečte 20 minut při teplotě 190 °C. Po této době sundejte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte.

DSC_7366

Mezitím co se předpéká korpus, tak si připravte ovoce. Jahody omyjte, očistěte a zbavte zelených částí. Rebarboru oloupejte nožíkem nebo škrabkou na zeleninu. Nakrájejte na malé kousky a s trochou vodu (asi 50 ml) a třtinovým cukrem dejte do malého hrnce uvařit doměkka. Přidejte také lístky tymiánu. Trvá to opravdu chviličku a rebarbora je hned rozvařená. To je přesně to, co potřebujete. Nechejte vychladnout.

Smíchejte ricottu, změklé máslo a vejce. Míchejte tak dlouho, než vznikne hladká směs. Přidejte cukr moučka, vanilku a opět míchejte. Kdo chce, může šlehat v robotu.

DSC_7363

Předpečený a vychladnutý základ na koláč pomažte rozvařenou rebarborou. Nalijte krém, uhlaďte a na celou plochu zatlačte úhledně jahody. Posypte mandlovými plátky.

Pečte v troubě opět předehřáté na 190 °C, 30 minut.

Koláč vytáhněte z trouby a nechejte úplně vychladnout. Bude se tak lépe krájet.

DSC_7373

Když chcete risknout složitější krájení, tak podávejte koláč teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny a se šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Elly.