
Houbová omáčka. Snadná a skvělá podzimní pochoutka.
Vždycky když z lesa přineseme hromadu klouzků, tak je jasné, co se bude vařit. Houbová omáčka! Nedávám do ní jen klouzky, ale mix všech možných hub. Klouzky a vůbec houby, mě naučil sbírat pan Božský. To, že jsem za to neskutečně ráda, asi nemusím zdůrazňovat. Do lesa v houbové sezoně vyrážíme kdykoliv to jde. Většinou ve třech. S Žofízem v nosítku. Kdyby vás to náhodou zajímalo, nosítko na obrázku je Ergobaby Adapt.
S čím máte houbovou omáčku rádi vy? S bramborem a vejcem vařeným natvrdo, jako my nebo s knedlíkem, kusem hovězího masa, s těstovinami? Každý to má jinak a má své oblíbené kombinace a chutě. Výborná je houbová omáčka také se špekovým knedlíkem nebo kusem čerstvé křupavé bagety.
Potřebujete
- 500 g směsi hub z lesa – já miluju na omáčku klouzky, václavky a kozáky (ale záleží i na tom, co najdu)
- 1 velká cibule
- 3 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- 500 ml smetany na vaření
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 – 2 lžíce bramborového škrobu
- 150 ml studené vody
Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.
Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.
Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 – 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a poprašte sladkou paprikou. Promíchejte.
Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit.
Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.
Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.
Náš tip: Nebojte se použít i oblíbené bylinky. Špetka tymiánu, majoránky nebo petrželky omáčku dobře ochutí.
Dobrou chuť přeje Elly.