Hlavní jídla,  Recepty

Vepřová líčka s olivami a rajčaty na červeném víně

Zase jeden nedělní oběd ode mě. Ale nečekejte žádné velké tancování kolem plotny. To už víte, že na to mě v poslední době moc neužije. Protože… Vždyť víte. Vaření miluju, vařím a peču denně, ale čas na vaření si musím hledat mezi klepáním do klávesnice, vychováváním hromady dětí, prvními krůčky a slovy naší slečny Žof, fotbalem Tony, cukrováním s panem Božským, nějakou tou základní péči o domácnost. Mám pokračovat? Ještěže Pepíno je velký kluk, samostatná jednotka a stará se někdy o mě víc než já o něho 🙂

Líčka. Od té doby, co je pro všechny znovu objevil Zdeněk Pohlreich, tak je vaříme celkem často. Mám naštěstí super zdroj na líčka hovězí, vepřová líčka zase občas prodává Lidl. Jestli jste je ještě nezkoušeli, je načase. Třeba s mým dnešním receptem.

Potřebujete

  • 700 g vepřových líček (klidně můžete použít i líčka hovězí, jen se budou o něco déle dusit)
  • sůl
  • černý pepř, čerstvě mletý
  • 2 až 3 cibule (klidně ty tři)
  • kousek sádla
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • 2 rajčata
  • 300 g zelených oliv bez pecky
  • čerstvá šalvěj

V litinovém hrnci si rozehřejte sádlo, na kterém osmahnete osolená a opepřená líčka tak, aby se maso zatáhlo, ztmavlo. Líčka vyndejte z hrnce ven a naopak do něj vsypejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Osmahněte dozlatova, můžete podle potřeby přidat i trochu sádla. K cibuli přidejte zpět líčka. Do hrnce dejte také rajčata, pokrájená na větší kousky, asi 10 lístků šalvěje a všechny olivy.

Zalijte vínem a zvyšte teplotu. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud se většina vína neodpaří. Podé zalijte vodou, aby byla líčka ponořena a duste  doměkka. Podle velikosti líček je to asi 2 hodiny, můžou to být i 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají, když do nich píchnete vidličkou.

Maso vyndejte z omáčky, kterou prudkým varem zredukujte na požadované množství.

V čisté menší pánvičce rozehřejte sádlo. Dejte na něj na střední teplotu opékat šalvějové lístky. Opečte je dokřupava, změní barvu, ztmavnou.

Tuhle fintu mám moc ráda a používám ji dost často. Prakticky kdykoliv, když používám šalvěj k dochucení jídla. Na ozdobu talíře dám vždycky pár křupavých šalvějových lístků.

Jako příloha je výborná tarhoňa. K jídlu můžete podávat ještě „špízy“ z rajčat a zelených oliv.

Tarhoňa. V mých receptech ji potkáváte celkem často. Oblíbila jsem si ji po mé účasti na natáčení soutěže Masterchef na Slovensku, kdy nám ji podávali v cateringu. Zamilovala jsem. Objevila ji v Makru a od té doby u nás doma nesmí chybět. Pokud nevíte jak ji ideálně připravit, klikněte sem.

Dobrou chuť přeje Elly.